Volledig scherm
Brad en Angelina gaan scheiden © Brunopress/Fotomontage AD

Angelina Jolie en Brad Pitt gaan scheiden

Het is over en uit tussen glamourkoppel Angelina Jolie (41) en Brad Pitt (52). De Amerikaanse showbizzwereld schudt op zijn grondvesten nu vanmorgen (plaatselijke tijd) is bevestigd dat het Jolie is die de stekker uit het tweejarige huwelijk heeft getrokken. Ze vraagt de volledige voogdij over de zes kinderen en geeft als reden onoverbrugbare meningsverschillen over hun opvoeding. Volgens bronnen dichtbij het koppel kon Jolie zich niet vinden in de opvoedmethodes van Pitt. Wat dat inhoudt, is niet bekend.

Quote

Angelina vraagt om het gezin op dit moment zijn privacy te gunnen

Advocaat Jolie
Volledig scherm
Marion Cotillard. © AP
Volledig scherm
In november 2015. © AFP

Angelina Jolie's advocaat is Laura Wasser die recent ook bemiddelde bij de scheiding van Johnny Depp en Amber Heard. Wasser heeft de beoogde scheiding bevestigd.

,,Dit besluit is genomen voor de bestwil van het gezin'', verklaart Wasser. ,,Ze zal verder geen commentaar geven en vraagt om het gezin op dit moment haar privacy te gunnen.''

Mr & Mrs Smith
Brad Pitt en Angelina Jolie kregen in 2005 een relatie, nadat ze verliefd werden op de set van Mr en Mrs Smith. De acteur was destijds nog getrouwd met actrice Jennifer Aniston. Pitt en Jolie maakten in april 2012 bekend verloofd te zijn.

Het stel heeft zes kinderen: Maddox (15), Pax (12), Shiloh (10), Zahara (11) en de tweeling Vivienne en Knox (8). Maddox, Pax en Zahara zijn geadopteerd.

Cotillard
Er gaan geruchten dat actrice Marion Cotillard nu de reden is van de scheiding. Pitt speelde met haar in Allied. ,,Hun huwelijk heeft de laatste tijd de problemen die ze hebben gemaskeerd. Ze hebben grote ruzies'', vertelt een insider aan Hollywood Life. Jolie zou nauwelijks meer eten en Pitt zou totaal zijn uitgeput door de spanningen.

In 2015 liet Angelina doorschemeren dat zij en Brad 'zo hun problemen hebben'. ,,We hebben ruzies en problemen zoals ieder koppel die heeft'', vertelde de actrice aan de Britse krant The Telegraph. ,,We hebben dagen dat we gek van elkaar worden en ruimte nodig hebben.''

Lees verder onder de video.

Volledig scherm
Het stel in Mr. & Mrs. Smith. © PR
Volledig scherm
Met Knox, Zahara en Pax, in 2009. © epa

Het liefdesleven van Angelina
Jolie was, voor haar verbintenis met Pitt, twee keer eerder getrouwd. Echtgenoot nummer één was de Britse acteur Jonny Lee Miller. Ze trouwden op 28 maart 1996. Tijdens de huwelijksceremonie droeg Jolie een zwarte rubberen broek en een wit T-shirt waarop ze de naam van de bruidegom in haar bloed had geschreven. Jolie en Miller gingen anderhalf jaar later uit elkaar en scheidden op 3 februari 1999.

Jolie weet de scheiding aan het feit dat ze beiden te jong waren, maar volgens Amerikaanse showbizzkenners was er meer aan de hand. Jolie zou tijdens het filmen van Foxfire (1996) verliefd zijn geworden op haar tegenspeelster Jenny Shimizu. In interviews verklaarde de openlijk biseksuele Jolie dat de Japans-Amerikaanse Shimizu haar had doen realiseren dat ze ook op vrouwen valt.

In 1999 ontmoette Jolie de 20 jaar oudere Billy Bob Thornton, die destijds verloofd was met actrice Laura Dern en al vier keer gescheiden was. Jolie en Billy trouwden op 5 mei 2000 en het huwelijk werd al gauw een favoriet onderwerp van de roddelpers dankzij bizarre publieke liefdesbetuigingen als het dragen van elkaars bloed in een ampul aan een ketting. Jolie en Thornton gingen in juni 2002 uit elkaar en scheidden op 27 mei 2003. Over de scheiding verklaarde Jolie dat ze heel plotseling uit elkaar waren gegroeid.

Jolie profileerde zich de afgelopen jaren ook in haar rol als ambassadrice voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In die hoedanigheid bezocht ze talloze landen, waaronder de door oorlog verscheurde regio Darfur, in Soedan.

De knappe brunette oogstte ook veel bewondering toen ze wereldkundig maakte dat ze beide borsten had laten afzetten, omdat ze vanwege een genafwijking in haar familie een zeer grote kans had borstkanker te ontwikkelen. Haar arts schatte de kans op borstkanker op 87 procent en die op eierstokkanker op 50 procent, vertelde ze in 2013 in The New York Times.

En Brad Pitt...
Pitt kan terugblikken op een turbulent liefdesleven. Voordat hij op 29 juli 2000 trouwde met Friends-actrice Jennifer Aniston, had hij relaties met onder meer Juliette Lewis en Gwyneth Paltrow, met wie hij zelfs verloofd is geweest. Na een huwelijk van 4,5 jaar kondigden Pitt en Aniston in januari 2005 aan te gaan scheiden. Op dat moment had hij al bijna een jaar een liefdesrelatie met Jolie.

Jolie vertelde twee jaar geleden dat ze het soms lastig vindt haar huwelijk op de rit te houden. ,,Ervoor zorgen dat je een goed huwelijk hebt en dat de kinderen een goede opvoeding krijgen, vereist hard werken,'' aldus de wereldberoemde actrice. Angelina vertelde dat zij en Brad het af en toe waanzinnig druk hebben met hun werk, maar ze benadrukte dat ze niet wil dat hun zes kinderen hier last van hebben. ,,Het is niet de bedoeling dat er door werk te veel druk op het gezin ligt.''

Bij de première van de film vertelde Pitt dat hij By the sea zag als een relatietest voor hem en Angelina. ,,We wisten dat als we die film samen konden volbrengen, we in het echte leven sterker en gelukkiger zouden kunnen zijn'', aldus Brad, die benadrukte dat de test was gelukt. Angelina was het met hem eens. ,,We zijn geslaagd, maar we blijven houden van uitdagingen om ons huwelijk fris te houden.''

Volledig scherm
In 2009. © REUTERS

Afstand
Ingewijden vertelden in maart aan OK! Magazine dat de 52-jarige Pitt zijn koffers had gepakt en een eigen appartement in Londen huurde.
,,Brad heeft behoefte aan een beetje afstand van Angelina. Hij kan de tijd alleen goed gebruiken om na te denken of hij nog wel verder wil met Angie", vertelde een bron in maart.

Eerder dit jaar gingen er ook al geruchten over een ophanden zijnde scheiding. Angelina zou de acteur destijds op straat hebben gezet nadat hij te veel met de nanny flirtte. Kort nadat het nanny-nieuws naar buiten kwam, werd duidelijk dat Angelina de oppas de laan had uitgestuurd. ,,De nanny werd richting Brad iets te vriendelijk'', verklaarde een vriend van het beroemde echtpaar.

Volgens entertainmentsite TMZ zou Jolie juist helemaal klaar zijn geweest met het overmatig wietgebruik van Pitt. ,,Dat, in combinatie met een alcohol- en woedeprobleem, was de druppel, zo wordt gesteld.

Het geld

Het echtpaar heeft een geschat gezamenlijk vermogen van zeker 380 miljoen dollar (240 van Pitt en 140 van Jolie).