Volledig scherm
De hoofdrolspelers na afloop met producent Albert Verlinde. © Daniel Kroll

Annie M. G., de vrouw achter de mythe

RecensieAnnie M.G. Schmidt, de vrouw die de jeugd van complete generaties inkleurde met haar kinderboeken en versjes, behoort ongetwijfeld tot de rij landgenoten wier leven en werk een biografische theatervoorstelling rechtvaardigt. Recensent Arno Gelder geeft de musical maar liefst vier sterren.

Volledig scherm
Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt © Daniel Kroll

Bovendien ligt het muzikale materiaal voor een musical voor het oprapen. Dikkertje Dap, Jip en Janneke en Ibbeltje, maar ook radiohoorspelen (De familie Doorsnee) en musicals als Foxtrot en Madam – haar oeuvre is eindeloos en wordt terecht gekoesterd als uniek cultureel erfgoed.

Was getekend, Annie M.G. Schmidt, gebaseerd op de bestseller Anna van Annejet van der Zijl, wil de schrijfster niet uitsluitend bewieroken, hoewel dat gevaar in het lichte entertainment voor het gehele gezin altijd op de loer ligt.

Voor de buitenwereld gold de schrijfster als humorvol, goedlachs en rebels, de gedroomde oma kortom, maar ze was ook egocentrisch, cynisch, en kampte, zeker in haar jeugd, met een minderwaardigheidscomplex.

Die uitersten vormen het fundament van de musical, waarin Flip van Duijn, de zoon van Annie, op zoek gaat naar antwoorden op vragen die hij zijn moeder niet kon of durfde te stellen.

,,Iedereen kende mijn moeder, behalve ik’’, zegt Annies enige kind, een gave, ingetogen rol van William Spaaij. Heden en verleden worden daarbij spannend verknoopt, waarbij Annie als meisje, de jonge vrouw met journalistieke ambitie en de oudere, gevierde schrijfster soms gedrieën op hetzelfde podium staan.

Vlees en bloed

De aandacht tijdens de première ging vanzelfsprekend uit naar Simone Kleinsma, die in haar eerste productie speelde na het overlijden van echtgenoot Guus Verstraete in maart. Ze maakt van Annie M.G. Schmidt een vrouw van vlees en bloed, vol twijfel en onzekerheid, maar tegelijk de stoere verschijning die ze ook was, ondeugend, non-conformistisch en bij vlagen een tikje vilein.

Bovendien zijn er knappe rollen voor Marjolijn Touw als de lekker karikaturaal aangezette moeder en Wim van den Driessche, die Schmidt senior én Dick van Duijn, de echtgenoot van Annie vertolkt.

Het maakt Was getekend, Annie M.G. Schmidt tot een heerlijke theaterbelevenis over, inderdaad, een Nederlands monument.

Beoordeling: vier sterren.

Volledig scherm
William Spaaij, Simone Kleinsma en Flip van Duyn. © Daniel Kroll
  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.