Volledig scherm
Arie Boomsma. © ANP Kippa

Arie Boomsma gaat terug naar EO

Arie Boomsma gaat na ruim negen jaar weer samenwerken met de EO. Dat heeft de presentator woensdag bekendgemaakt in RTL Late Night.

Dit zijn de foto's die tien jaar geleden werden gemaakt voor @lhomo Ik zocht bij mijn toenmalige omroep, de EO, al een tijdje naar een format of andere mogelijkheid om iets te doen met de spanning tussen geloof en homoseksualiteit. Toen de makers van @linda mij vroegen of ik mee wilde werken aan dit nieuwe blad, zei ik meteen ja. Bij de foto's zou een interview komen waarin ik uitleg dat geloof en homoseksualiteit wel degelijk samen gaan. Dat ik in een god geloof die geen onderscheid maakt tussen mensen, maar van iedereen houdt, precies zoals zij of hij is. Omdat we bij de omroep hadden afgesproken grote media uitingen altijd eerst te overleggen, werd ik nog voor het blad uitkwam geschorst. Een paar maanden niet op tv, niet op de radio, geen interviews. En hoewel dat dus echt bij mijn eigen beslissing begon, was dat toch ook het begin van mijn vertrek bij de EO, waar ik met veel plezier had gewerkt. Die gebeurtenis en de media hetze er omheen zijn bepalend geweest voor mijn tv carrière. Bij de KRO maakte ik in de jaren daarna seizoenen van Uit de Kast, Hij is een zij, Flikker op en andere series en uitzendingen over gender en seksualiteit. De kern is altijd weer een moment dat iemand zelf beslist het roer om te gooien, zichzelf te zijn, open en vrij. Televisie over dat soort momenten, die thema's, maak ik het allerliefst. Ze gaan over de tijd, en over hoe wij omgaan met mensen die een ander pad kiezen dan wijzelf. Ik ben de @lhomo dus dankbaar. Maar de EO ook. Daar maken ze inmiddels ook sterke programma's over deze onderwerpen. En onder hun vaandel is dat direct spannend. En relevant. Het is een mooie club, waar ik veel aan te danken heb. Het 10-jarig jubileumnummer van @lhomo wordt morgen gepresenteerd. fotografie: @demarcdegroot Styling: @mrvanheel Visagie: @benjaminpuckey

6,971 Likes, 259 Comments - Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on Instagram: "Dit zijn de foto's die tien jaar geleden werden gemaakt voor @lhomo Ik zocht bij mijn toenmalige..."

Boomsma en de EO gingen in 2009 na drie jaar uit elkaar omdat ze 'hun werkwijze en strategie niet meer met elkaar konden verenigen'. De presentator werkte destijds mee aan de eerste editie van L'Homo, waarvoor hij schaars gekleed op de cover stond. Dat werd uiteindelijk de opmaat voor zijn vertrek bij de omroep.

,,We zijn allebei ouder en wijzer geworden, en kijken met een positief gevoel zowel terug als vooruit", stellen de EO en Boomsma in een gezamenlijke reactie over hun hernieuwde samenwerking. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van nieuwe programma's. Omdat de ideeën nog in een prille fase zijn, wil de EO voorlopig nog niets over de inhoud zeggen.

Dinsdag verwees Boomsma op Instagram al naar de EO. Hij liet weten blij te zijn dat de omroep inmiddels ook sterke programma's maakt over jongeren die in de knel zitten. ,,En onder hun vaandel is dat direct spannend. En relevant. Het is een mooie club, waar ik veel aan te danken heb", schreef hij.