Volledig scherm
© NPO

AVROTROS reageert op kritiek Eén Tegen 100-kijkers: 'Bart had het écht fout'

Een kandidaat van Eén Tegen 100 heeft zijn strijd terecht verloren ondanks dat de kijkers van het spelletjesprogramma dachten dat hij wel degelijk het goede antwoord had gegeven. Projectmanager Bart ging er vanuit dat de Spaanse stad Marbella hemelsbreed het dichtst bij Amsterdam ligt. Volgens AVROTROS was dat echt fout.

De 53-jarige Bart uit het Brabantse Effen koos in de uitzending van vrijdag voor een moeilijke vraag toen hij nog zeven tegenspelers én drie escapes over had. In de categorie geografie kreeg hij de vraag voorgeschoteld: 'Welke stad ligt hemelsbreed het dichtst bij Amsterdam?' Marbella, Tunis en Marrakech behoorden tot de antwoorden.

,,Ik ga voor antwoord A. Marbella'', antwoordde Bart resoluut. Toen het juiste antwoord Tunis (Tunesië) bleek te zijn, sidderde de verbazing door de studio. ,,Deze leek mij zo makkelijk!'', riep de kandidaat verslagen uit. ,,Ik kan hier heel veel van zeggen, maar ik was er van overtuigd.'' Ook presentatrice Caroline Tensen kon het niet geloven. ,,Wat vind ik dit erg! Ik merk het aan u ook, ik moet dit even verwerken'', richtte ze zich tot het publiek.

Volledig scherm
© NPO

Trouwe achterban

Volgens de researchredactie van AVROTROS ligt Tunis ongeveer 1.780 kilometer hier vandaan, het Spaanse Marbella 1.920 kilometer. Marrakech ligt nog verder dan dat. Had Bart Tunis ingevuld, dan had hij er met 113.041 euro vandoor gegaan.

Kijkers van Eén Tegen 100, die de berekening invoerden op Google Maps, vroegen zich via sociale media massaal af of Marbella toch niet het juiste antwoord was. Maar volgens AVROTROS is Bart niet tekort gedaan. ,,We hebben een heel trouwe achterban die ons programma wekelijks volgt en ook reageert als men denkt dat er iets niet klopt. Dat gebeurde in dit geval ook in de studio en we hebben na de uitzending ook opmerkingen gekregen van kijkers dat er mogelijk iets niet klopte. Maar onze researchredactie heeft het goed uitgezocht. Helaas had Bart het fout'', laat een woordvoerster aan BN DeStem weten.

Naar de aflevering van Eén Tegen 100 keken vrijdag 1,1 miljoen mensen. Daarmee stond het op de vierde plaats van de Kijkcijfer dag top 5 van de Stichting Kijkonderzoek.

Volledig scherm
© NPO
  1. Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde
    PREMIUM
    Recensie

    Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde

    Natuurlijk, iedereen in de zaal weet het. De twee acteurs die deze voorstelling over twee ex-geliefden gaan spelen, zijn zelf ooit getrouwd geweest. En dan heet de ene hoofdpersoon in Blind Date ook nog Katja, net als Katja Schuurman zelf. Voor zover het al ongemakkelijk zou kunnen worden: Schuurman en Thijs Römer tackelen dit gegeven vakkundig nog voordat ze beginnen. Ze spreken de zaal toe, waarbij ze hun gezamenlijke liefdesverleden benoemen en er bij wijze van grap aan toevoegen dat elke overeenkomst met de realiteit berust op toeval. Die inleiding leidt ertoe dat de bezoeker zich nog net even extra inspant in zijn poging om te vergeten dat hier op het podium twee (van tv en film) bekende Nederlanders acteren. Zeker in het geval van Schuurman, die vooral ook veel presentatiewerk op tv verricht, is dat losmaken niet zo eenvoudig. Of zoiets lukt, ligt uiteindelijk aan de spelers zelf. In Blind Date, een bewerking van de film die regisseur Theo van Gogh in 1996 maakte, draait het om Pom (Römer) en Katja, die bij een verkeersongeluk hun 3-jarige dochtertje verloren. Hun relatie is onder dat drama bezweken, niettemin proberen ze wanhopig samen tot verwerking te komen en daarmee nader tot elkaar. Hun werkwijze daarbij: blind dates met elkaar organiseren via contactadvertenties. Elke ontmoeting begint met een nieuwe kennismaking, maar het doel bereiken blijkt lastiger dan gehoopt.