Volledig scherm
Rossana Kluivert. © Marco Hofsté

AvroTros: Rossana Kluivert wilde niet reageren op reportage Opgelicht?!

UpdateRossana Kluivert lijkt een gesprek met Jaap Jongbloed van het programma Opgelicht?!, dat vorige week stevige kritiek uitte op het Kluivert Dog Rescue Center, te kunnen vergeten. Volgens AvroTros heeft Rossana eerdere kansen op wederhoor aan zich voorbij laten gaan. Wat de omroep betreft is de zaak afgedaan. 

Rossana Kluivert reageerde vanmorgen in De Telegraaf opnieuw op alle commotie die is ontstaan na een reportage van het AvroTros-programma Opgelicht?!, gepresenteerd door Jaap Jongbloed. Opgelicht?! besteedde aandacht aan mogelijke misstanden binnen Kluiverts organisatie Kluivert Dog Rescue Center op Curaçao, van de Kluivert Dog Rescue Foundation. 

Volgens Kluivert klopt het verhaal van het tv-programma niet. In het interview met De Telegraaf nodigt ze Jaap Jongbloed uit voor een gesprek. Ze zegt alles wat in de reportage wordt beweerd te kunnen weerleggen. ,,Ik denk dat hij flauwvalt als hij ziet wat er allemaal niet klopt van de uitzending.” 

Hoor en wederhoor

AvroTros reageert: ,,Opgelicht?! heeft in haar uitzending aangetoond dat de Kluivert Dog Rescue Foundation bij herhaling een onjuiste en te rooskleurige weergave geeft van de prestaties van de stichting en het aantal honden dat door de stichting geholpen is. Hiermee wordt een misleidend beeld gegeven en worden donateurs structureel verkeerd voorgelicht.”

Volgens de omroep heeft Opgelicht?! voorafgaand aan het item gedegen onderzoek gedaan naar het functioneren van de foundation. ,,De redactie heeft daarnaast Rosanna Kluivert verschillende keren de kans gegeven om op camera te reageren. Hoor en wederhoor staan bij ons hoog in het vaandel en daarom hebben we de verklaring van de foundation en de antwoorden op onze vragen integraal online gezet. Alle betrokkenen hebben inmiddels hun kant van het verhaal belicht. Wat ons betreft is dit onderwerp hiermee voor nu afgesloten.”

'Karaktermoord’

Opgelicht?! sprak op Curaçao met vrijwilligers en dierenartsen die zich eveneens inzetten voor de honden op het eiland. Uit de reportage bleek dat geen van hen wist waar het opvangcentrum van Kluivert zich op het eiland bevindt. Ook kwam in het programma naar voren dat Kluivert veel minder honden heeft verzorgd dan ze zelf beweert en dat ze van het ingezamelde geld van donateurs tienduizenden euro’s aan marketingkosten heeft betaald en een winkelpand huurt.

Rossana verwijt de programmamakers onzorgvuldigheid en een gebrek aan het bieden van een weerwoord. Ze noemt het ‘karaktermoord’. 

Tijdens de uitzending van Opgelicht?! barstte een storm aan kritiek los op sociale media. Het Instagram-account van Rossana Kluivert liep vol met beschuldigende reacties. Naar aanleiding van de uitzending kwam Kluivert met een uitgebreide verklaring, waarin ze onder meer stelt dat de activiteiten en handelwijze van haar organisatie niet in een programma horen met de naam Opgelicht?!

Kluivert spreekt via Instagram van grove onjuistheden. ,,Ik beloof plechtig dat ik er, ondanks dat ik deze energie zoveel beter kan besteden, alles aan ga doen om de grove onjuistheden te bestrijden’’, schrijft ze.

Dit bericht bekijken op Instagram

Lieve vrijwilligers, en nee niet enkele, maar veertig actieve strijders in twee landen. Ik beloof plechtig dat ik er, ondanks dat ik deze energie zoveel beter kan besteden, alles aan ga doen om de grove onjuistheden te bestrijden. Jullie hebben mijn hand het laatste jaar vastgehouden in moeilijke tijden voor ons allemaal, met ontzettend veel tegenwerking en heftige momenten. Nooit hebben jullie je hoofd laten hangen. Nu hebben wij de verantwoordelijkheid voor het asiel. Ik vind het nogal wat dat we met een oude ambulance - met inzet van Kaylee, Adilee, Dirry, Mario en veel meer vrijwilligers - heel veel dieren hebben geholpen. We hebben meer dan 40.000 euro uitgegeven bij de dierenartsen in een jaar. Dat betekent dat we ongelooflijk veel honden hebben kunnen bijstaan - geen tientallen, maar honderden. Ik heb het aan twee officiële andere stichtingen gevraagd op Curaçao en zij waren het roerend met mij eens. Ook hebben we met lieve @trashpuppies.nl een enorme prestatie neergezet door meer dan 60 honden in twee weken te steriliseren. Ontzettend veel honden hebben we een baasje kunnen geven in Nederland. Ik doe dit werk privé in meerdere landen, maar met jullie zijn we op Curaçao een stichting begonnen. We zijn pas 14 maanden bezig en we hebben nu een enorme taak met het asiel. Hou alsjeblieft vol! Deze beelden tonen slechts een deel van de dieren en van alle mensen die dag en nacht klaarstaan ❤

Een bericht gedeeld door Rossana Kluivert (@rossanakluivert) op

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
6114 stemmen