Volledig scherm
Mieke van der Weij tijdens de Libris Literatuur Prijs 2017. © ANP

AVROTROS stelt Mieke van der Weij op non-actief na radiorel

AVROTROS heeft Mieke van der Weij (64) op non-actief gesteld. Zij vormde tot eind augustus een presentatieduo met Peter de Bie bij het wekelijkse zaterdagochtendprogramma De Nieuwsshow. Beiden stappen over naar Omroep MAX, waar zij vanaf 1 januari een vergelijkbaar programma gaan maken. 

Quote

Zij heeft zo nadrukke­lijk aangegeven het hier niet naar haar zin te hebben en liever bij een andere omroep te werken, dat we hebben besloten dat ze dat meteen mag doen

Woordvoerder AVROTROS

Anderhalve maand geleden stelde AVROTROS De Bie al op non-actief na een vertrouwensbreuk met de presentator die met omroepbaas Jan Slagter van MAX had gesproken over een overstap. AVROTROS was in de veronderstelling dat De Bie met pensioen zou gaan.

Van der Weij zei toen al dat zij, na het gedwongen vertrek van De Bie, in 2018 niet terug wilde keren, maar presenteerde het programma de afgelopen tijd nog wel samen met Jan Mom. ,,Zij heeft zo nadrukkelijk aangegeven het hier niet naar haar zin te hebben en liever bij een andere omroep te werken, dat we hebben besloten dat ze dat meteen mag doen'', aldus een woordvoerder van AVROTROS. Jan Mom krijgt vanaf komende zaterdag Mischa Blok aan zijn zijde. ,,Jan Mom is onze vaste man, maar het kan zijn dat er de komende tijd ook af en toe één of twee nieuwe gezichten naast hem komen zitten'', aldus AVROTROS.

Zaterdagochtenden
De omroep wil De Nieuwsshow blijven maken op zaterdagochtend, maar de NPO besloot deze week anders. ,,Dit presentatieduo wordt bijzonder hoog gewaardeerd door de luisteraar en de NPO kiest ervoor om deze opstelling in een nieuwe programma op zaterdagochtend voort te zetten'', aldus de NPO. De omroepdirecteuren kunnen tot eind oktober met een alternatief plan komen. AVROTROS heeft al gezegd juridische stappen te ondernemen om De Nieuwsshow op zaterdagochtend te blijven maken.