‘Bach was een snacker, hij hield ook van bier, een tikkeltje te veel’

VideoIn 1705 maakte componist Johann Sebastian Bach een 400 kilometer lange voettocht door zijn vaderland om zijn idool Dieterich Buxtehude te ontmoeten. Tijl Beckand liep de vermoedelijke route en maakte er een tv-programma van. We wandelden het laatste stuk mee.

Een avond in Arnstadt, begin achttiende eeuw. De dan 20-jarige Johann Sebastian Bach wordt in de stad opgewacht door een groepje boze jongens. De componist heeft één van hen, genaamd Johann Heinrich Geyersbach, 'een 'lul van een fagottist' genoemd. De jongeren zinnen op wraak. Het draait uit op een handgemeen, waarbij Bach zijn degen trekt. De componist krijgt een proces-verbaal.

,,Het is voor Bach waarschijnlijk de doorslaggevende reden geweest om te vertrekken en aan zijn voettocht te beginnen'', stelt Tijl Beckand (45). ,,Van Arnstadt naar Lübeck in het noorden van Duitsland. Daar woonde zijn idool: Dieterich Buxtehude. Van hem kon Bach leren, maar hij moest ook opschieten. Buxtehude was al op leeftijd, 68 jaar. Hij trok er vier weken voor uit, het werden vier maanden.‘’