Barry Atsma speelt verzetsheld: Fysiek en emotioneel brak deze rol me op

InterviewMaar weinig mensen kennen Walraven van Hall, die door middel van een bankfraude een fenomenale daad van verzet pleegde. Zijn verhaal is nu verfilmd met Barry Atsma in de hoofdrol. 

Oorlogsthriller

De film begint als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt benaderd met het verzoek of hij zijn contacten in het bankwezen wil aanspreken voor het verzet.

Samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) bedenkt Walraven een constructie die het mogelijk maakt om grote leningen af te sluiten zodat het verzet kan worden gefinancierd. Als die geldstroom onvoldoende oplevert, worden met een list waardepapieren uit de kluis van De Nederlandsche Bank omgewisseld voor valse, met alle levensbedreigende risico’s van dien.

Het zal je gebeuren: wil je een werkstuk maken over de Nederlandse verzetsheld Walraven van Hall, vindt de leraar dat maar niets. Het overkwam de kleinzoon van Walraven, Wally, vernoemd naar zijn grootvader.

,,Het werkstuk moest over een publiek figuur gaan. De docent zei: ‘Dit is gewoon je opa, je hebt de opdracht niet begrepen!’’’ Aad van Hall (81), zoon van de verzetsheld en de vader van Wally, vertelt de anekdote schaterlachend: ,,Mijn zoon zei: ‘Ik geloof dat hij wel bekend is, maar misschien niet bij u?’’’

Van Hall zit in een bar met Barry Atsma. De acteur kroop voor de film Bankier van het verzet in de huid van Walraven van Hall. Er zijn in Nederland zo’n twintig straten vernoemd naar Walraven van Hall. Historicus Dr. Loe de Jong, de Tweede-Wereldoorlogdeskundige wiens oeuvre doorgaans in meters wordt aangeduid, omschrijft Van Halls verzetsdaad als de grootste individuele prestatie van verzet. Tegenover het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam is in 2011 een monument opgericht voor Walraven.

 1. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence in Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence in Beste Zangers

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat in de top vijf in iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.
 2. ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’
  PREMIUM
  Interview

  ‘Ik was zo depressief dat ik dacht: als ik nu onder een auto loop, ben ik blij dat het afgelopen is’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.