Volledig scherm
Bart Chabot © ANP Kippa

Bart Chabot schrijft boek over jeugd

Bart Chabot (64) gaat een boek schrijven over zijn jeugd. Het is een verzoek van zijn uitgever De Bezige Bij. ,,Ik zag daar aanvankelijk helemaal niks in. Wéér een schrijver die gaat zeiken over zijn jeugd, maar toen ik ging terugdenken dacht ik: het is krankzinnig geweest”, zegt Chabot in de nieuwste podcast van Owen Schumacher.

De schrijver vertelt dat hij een slechte band had met zijn ouders die hij twintig jaar niet heeft gezien. Zijn vader tot diens dood nooit meer, zijn moeder alleen nog op haar sterfbed in september 2017. In zijn podcastreeks Ik was Jou van Omroep MAX op NPO 1 interviewt Owen Schumacher de mensen die hij heeft geïmiteerd in de programma’s Koefnoen en Kopspijkers.

Chabot is openhartig over zijn jeugd, plannen en ‘zijn nieuwe inzichten’. Vorig jaar was de schrijver plotseling geveld door een bloedvergiftiging. Na zijn tumor en hartproblemen een nieuw wake-up call, stelt hij. ,,Het was foute boel, maar ik ben er goed uitgekomen”, aldus Chabot die zichzelf nog nadrukkelijker afvroeg: wat ga ik doen met de rest van mijn leven. Hert antwoord: ,,Vaker nee zeggen en meer schrijven. Die ambitie, wil en zin zijn terug. Bovendien heb ik als schrijver tot nu toe ondermaats gepresteerd. Ik heb nog steeds niet gemaakt wat ik kan.”

De podcast van Schumacher is de vierde in de reeks na ontmoetingen met Ilja Gort, Erik Scherder en Gerrit Zalm. De acteur, momenteel te zien in de toneelvoorstelling Laten we eerlijk zijn, heeft nog gesprekken in de planning met Jack Spijkerman en Andries Knevel. ,,Dan zit deze serie erop, maar het smaakt naar meer. Het zijn bijzonder aangename gesprekken. En mijn lijst is nog lang”, aldus Schumacher die zo’n 150 BN’ers imiteerde.