Volledig scherm
Batwoman. © CW

Batwoman is eerste lesbische superheldin met eigen tv-serie

Batwoman krijgt haar eigen televisieserie op het Amerikaanse kanaal The CW. Het wordt de eerste superheldenserie met een homoseksueel hoofdpersonage.

Volledig scherm
De nieuwe Batwoman, onthuld door DC Comics. © AP

Het kanaal heeft al enkele andere superheldenseries die het goed doen, zoals Supergirl, The Flash en Arrow. 

Batwoman kwam in de jaren 50 voor het eerst voor in de Batman stripboeken van DC Comics. Ze werd geïntroduceerd als romantische partner voor Batman. Op die manier wilden de makers geruchten over de mogelijke homoseksualiteit van Batman de kop indrukken, aldus de BBC. 

In 2006 verscheen Batwoman opnieuw ten tonele als personage, nu als een openlijk lesbische vrouw die Kate Kane heet.

Batwoman wordt in de omschrijving van het nieuwe programma omschreven als een 'goed getrainde straatvechter', die 'haar eigen demonen'moet zien te overwinnen voordat ze daadwerkelijk een heldin kan zijn in Gotham City.

  1. Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde
    PREMIUM
    Recensie

    Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde

    Natuurlijk, iedereen in de zaal weet het. De twee acteurs die deze voorstelling over twee ex-geliefden gaan spelen, zijn zelf ooit getrouwd geweest. En dan heet de ene hoofdpersoon in Blind Date ook nog Katja, net als Katja Schuurman zelf. Voor zover het al ongemakkelijk zou kunnen worden: Schuurman en Thijs Römer tackelen dit gegeven vakkundig nog voordat ze beginnen. Ze spreken de zaal toe, waarbij ze hun gezamenlijke liefdesverleden benoemen en er bij wijze van grap aan toevoegen dat elke overeenkomst met de realiteit berust op toeval. Die inleiding leidt ertoe dat de bezoeker zich nog net even extra inspant in zijn poging om te vergeten dat hier op het podium twee (van tv en film) bekende Nederlanders acteren. Zeker in het geval van Schuurman, die vooral ook veel presentatiewerk op tv verricht, is dat losmaken niet zo eenvoudig. Of zoiets lukt, ligt uiteindelijk aan de spelers zelf. In Blind Date, een bewerking van de film die regisseur Theo van Gogh in 1996 maakte, draait het om Pom (Römer) en Katja, die bij een verkeersongeluk hun 3-jarige dochtertje verloren. Hun relatie is onder dat drama bezweken, niettemin proberen ze wanhopig samen tot verwerking te komen en daarmee nader tot elkaar. Hun werkwijze daarbij: blind dates met elkaar organiseren via contactadvertenties. Elke ontmoeting begint met een nieuwe kennismaking, maar het doel bereiken blijkt lastiger dan gehoopt.