BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine

videoTelevisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt. 

Volledig scherm
© BBC One/Climat Change: The Facts

BBC One zond de documentaire - die ook in Nederland te zien was - gisteravond uit. Attenborough, die nu ook dierenleed belicht, noemt de natuur daarin doodziek. Straks valt er niets meer te filmen, is zijn boodschap

Beelden die die boodschap ondersteunen, worden niet geschuwd. Zo is onder meer te zien hoe een bos wordt gekapt. Een bedrijf dat palmolie produceert hakt zich een weg door de jungle op zoek naar palmbomen. Een grote oranje graafmachine grijpt in het rond en wordt dan even gestopt door een orang-oetan. Het dier ziet zijn leefruimte bedreigd, schuifelt op een omgevallen boom richting de machine en maakt een slaande beweging. Daarna wordt de aap door de grijparm opzij getikt en glijdt hij van de boom. 

Op Twitter reageerden kijkers van de documentaire met afschuw op de beklijvende scène. ‘Het brak mijn hart’. En: ‘Toen die graafmachine de orang-oetan opzij duwde. Oh man, dat was te veel voor me'.

De beelden van de voor zijn ruimte vechtende orang-oetan al wat ouder. Het incident had plaats in 2013 in Indonesië. Volgens de VRT werden beelden daarvan in juni vorig jaar vrijgegeven door International Animal Rescue. Vervolgens zijn ze ook in de docu van Attenborough ingepast.

Lees door onder de tweets.

Craig Fleming on Twitter

Seeing the Orangutan trying to stop the bulldozer broke my heart #ClimateChangeTheFacts

John Harrison on Twitter

@ChrisGPackham @ExtinctionR @BBCOne When that Orangutan tried to push away the digger. Oh man, that was too much to handle. Great documentary tho.

Kellie Redmond 🦋 on Twitter

Watching #ClimateChangeTheFacts on @BBCOne right now. So many startling facts - including that we're set to lose 8% of species from the natural world imminently if drastic changes aren't made 🌎 That image just then of the orangutan hitting the digger cutting down his home 😞 https://t.co/8tp94OzaKJ

‘Grootste gevaar’

In de documentaire wordt de klimaatverandering het grootste gevaar van onze planeet in de laatste duizenden jaren genoemd. De 92-jarige Attenborough: ,,Met de huidige opwarming van de aarde koersen we af op een vernietigde toekomst. De wetenschap is nu heel duidelijk: urgente actie is nodig. We staan voor een wereldwijde ramp die door de mens is veroorzaakt.”

LizR on Twitter

21,000 tweets about Climate Change and 22,000 about David Attenborough. Trending on Twitter. Can I hope the message is finally being heard? More please, more.

Tracey on Twitter

@ChrisGPackham @BBCOne @ExtinctionR They are so brave. 😘😘 There is so much ignorance around us.

E.R. 🌞 🐶 👶 on Twitter

BBCOne #ClimateChance #DavidAttenborough The Facts Ik kan er niet meer naar kijken. Na een kwartier moest ik het stoppen. Ik word er zo verdrietig en moedeloos van. Ik maak me grote zorgen. 😢😢😢

Volledig scherm
De orang-oetan valt van de boomstam. © BBC One/Climat Change: The Facts

Lees ook: Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten (Premium).

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (56%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (44%)
11871 stemmen