Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane tijdens een koninklijke fotosessie in de tuin van Landgoed De Horsten. © ANP

Beatrix schenkt De Horsten aan Willem-Alexander

Prinses Beatrix heeft begin deze maand landgoed De Horsten aan haar zoon Willem-Alexander geschonken. Dat blijkt uit een schenkingsakte uit het Kadaster, die de NOS ontdekte. Willem-Alexander woont al sinds 2003 op De Horsten.

Het landgoed van ruim 400 hectare is sinds 1845 in bezit van de koninklijke familie. Tot nu toe werd het steeds geërfd, maar prinses Beatrix besloot het bij leven al aan haar zoon te schenken. Over de schenking hoeft geen erf- of schenkbelasting te worden betaald, omdat de koninklijke familie daar vrijgesteld van is.

Op het landgoed staan 21 adressen geregistreerd. De waarde van de grond wordt geschat op zo'n 25 miljoen euro. Dat is nog zonder de waarde van de erop gebouwde huizen en gebouwen.

Of Beatrix ook iets aan prins Constantijn geschonken heeft, is niet duidelijk. Beatrix bezit onder andere nog kasteel Drakensteyn. De Rijksvoorlichtingsdienst wenste geen commentaar te geven.

Volledig scherm
De schenkingsakte © Kadaster