Volledig scherm
Beatrix op Saba © ANP

Beatrix verkent Saba met poncho en wandelstokken

foto's‘Welkom thuis’. Met die woorden werd prinses Beatrix vanmorgen verwelkomd op Saba, de Caribische ‘Unspoiled Queen’ van het Koninkrijk. De eilandbewoners hebben jaren uitgekeken naar de terugkeer van de ‘koningin’, zoals Beatrix nog altijd wordt beschouwd. Beatrix maakte duidelijk zelf ook te hebben uitgezien naar deze reis.

De overtocht vanaf Sint Maarten was spannend geweest, mede vanwege het slechte weer waardoor onzeker was of de kleine Twin Otter van de regionale vliegmaatschappij Winair wel naar Saba mocht vliegen. Het vliegveld is niet onder alle weersomstandigheden open en de vlucht van prinses Beatrix liep ook vertraging op.

,,Jullie hebben zeker lang moeten wachten", zei ze tegen de schoolkinderen die een kleine act opvoerden. Beatrix kwam goed voorbereid op Saba aan, compleet met regenponcho en nordic walking-stokken voor de veiligheid tijdens haar deels ongeplande wandeling over het natte pad Mary's Point Trail. Dat pad door het nevelwoud opende ze door een informatiebord te onthullen.

Volledig scherm
Prinses Beatrix komt aan op het vliegveld van Saba © ANP

Nederzetting

De prinses luisterde met grote interesse naar de verhalen achter het pad, dat voerde naar een historische zeventiende-eeuwse nederzetting die in 1934 moest worden verlaten. Beatrix vertelde over haar eigen ervaringen op Saba, waar ze lang geleden samen met echtgenoot prins Claus de Mount Scenery beklom en was niet verrast te horen dat vaak sprake was van piraten of drugs. ,,Vertel maar niks meer", lachte ze.

Van het natuurpad ging het gezelschap vervolgens over de smalle bergweg, die door de regen bezaaid lag met stenen, naar de kleine haven van Saba.

Volledig scherm
Prinses Beatrix groet de kinderen op Saba © ANP
Volledig scherm
Prinses Beatrix komt aan op het vliegveld van Saba © ANP
Volledig scherm
Prinses Beatrix verricht de opening van het wandelpad Mary's Point Trail © ANP
Volledig scherm
© ANP