Bekijk hier de eerste officiële filmtrailer van Bankier van het Verzet

videoFilmmaatschappij Dutch FilmWorks heeft vanavond de eerste officiële trailer vrijgegeven van de nieuwe Nederlandse speelfilm Bankier van het Verzet over de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog waarin bankier Walraven van Hall (Barry Atsma), onder het oog van de bezetters, tientallen miljoenen guldens uit de Nederlandsche Bank wegsluist om het verzet financieel te ondersteunen. 

Volledig scherm
Joram Lürsen © PR

Bankier van het Verzet, vanaf  8 maart 2018 in de Nederlandse bioscopen, is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. De door Joram Lürsen geregisseerde film vertelt het verhaal van bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Als hij in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis.Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Joram Lürsen noemt het verhaal van bankier Walraven van Hall bijzonder. ,,Deze film is een zuiver heldenverhaal over iemand die een duidelijke keus maakt: dit moet ik doen. Want vergis je niet: Walraven van Hall was een echte held. Hij wist tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn broer Gijs niet alleen het verzet te verenigen, maar ook te financieren. Eerst via obligaties en leningen, en toen dat niet genoeg bleek te zijn door de Nederlandsche Bank te beroven. En dan hebben we het over enorme bedragen, oplopend tot een huidige waarde van ongeveer een half miljard euro. Onder de ogen van een van de grootste collaborateurs van Nederland. En dat allemaal met gevaar voor eigen leven en dat van zijn gezin. Het mag een wonder heten dat het gelukt is.''

Heldhaftig

Hij kan zich voorstellen dat de bankiers tijdens WO II in actie kwamen. ,,Op zich hadden bankiers het goed in de oorlog, ze stonden aan de bovenkant van de samenleving. Toch was er genoeg om ze te motiveren. De vrije handelseconomie lag plat; als je bezet wordt valt er immers weinig te handelen. Ook zagen ze dat hun werknemers armer werden en soms ook gedeporteerd werden. En als je gewend bent om aan de bovenkant te staan en je krijgt plotseling bezetters boven je, dan steekt dat ook. Zeker als die mensen toch van een lager niveau zijn'', aldus Lürsen.

,,Er was dus ook sprake van een stukje eigen belang om die bezetters omver te werpen. Het heldhaftige schuilt in het feit dat de Van Halls ervoor kozen niet naar Engeland te gaan omdat ze hun land niet in de steek wilden laten. De frustratie van Gijs van Hall na de oorlog, zoals we laten zien, was heel voorstelbaar. Dat mensen die hun kop niet boven het maaiveld hebben gestoken plots jou de maat komen nemen.''

Volledig scherm
© Bankier van het Verzet