Hooverphonic: Alex Callier, Luka Cruysberghs en Raymond Geerts
Volledig scherm
Hooverphonic: Alex Callier, Luka Cruysberghs en Raymond Geerts © Belga

Belgische inzending onder vuur na onhandige uitspraken over Songfestival

Alex Callier (47), onderdeel van de Belgische songfestivalinzending Hooverphonic, heeft zich niet handig uitgelaten over het liedjesfestijn. Er is flink wat kritiek op het nummer Release Me, waarmee de band een gooi naar de winst wil doen. Daarop reageerde hij: ,,In het circus van de slechte smaak is ook af en toe plaats voor een parel.’’

De kritiek in Vlaanderen was niet mals: het kersverse songfestivalnummer Release Me werd in de eerste reacties omschreven als ‘saai’, ‘eentonig’, ‘niet catchy’ en ‘niet memorabel’. De meeste luisteraars van het bekende Belgische radiostation Studio Brussel gaven aan het wel een mooi nummer te vinden, maar te vrezen dat het niet opvallend genoeg is om de wedstrijd te winnen.

Tijdens de show van Eva De Roo op de radiozender, waar Hooverphonic te gast was, kwam die kritiek aan bod. Callier gaf aan dat hij regelmatig de vraag krijgt waarom hij in godsnaam naar het songfestival gaat. Zeker gezien zijn indrukwekkende staat van dienst, die moeilijk te rijmen valt met de publiekswedstrijd.

,,In het circus van de bad taste is er ook af en toe plaats voor een parel. Dat is onze missie”, stelde Callier. ,,Heel veel mensen die kritiek geven op sociale media kijken volgens mij al lang niet meer naar de show. De laatste jaren is er een kentering gekomen met liedjes als die van Salvador Sobral en Blanche. Ik snap niet goed dat velen denken dat je nog altijd die grote powerballad nodig hebt.”

Lees verder onder de video van de Belgische inzending.

Onder vuur

Dat Callier de liedjeswedstrijd en ‘het circus van de slechte smaak’ in één adem noemde, schoot bij een aantal songfestivalfans in het verkeerde keelgat. Een greep uit de reacties die volgden: ‘Wie denkt hij wel dat hij is?’, ‘Wat een arrogant statement om te maken’ tot ‘Niet bepaald de manier om het publiek aan je zijde te krijgen’.

De uitspraken van Callier noopten de Vlaamse omroep VRT, die over de inzending gaat, tot een verklaring. ,,Het citaat van Alex is verkeerd begrepen. Hijzelf noemt het songfestival geen slechte smaak.” Volgende de omroep is hij zelf een groot aanhanger van het liedjesfestijn, maar beseft de muzikant dat er nog steeds door een grote groep wordt neergekeken op de show.

Een greep uit de boze reacties: 

Facebook-commentaren over Alex Callier
Volledig scherm
Facebook-commentaren over Alex Callier © Facebook
Facebook Commentaren op Alex Callier.
Volledig scherm
Facebook Commentaren op Alex Callier. © Facebook
Volledig scherm
© Facebook
Volledig scherm
© Facebook
Volledig scherm
© Facebook
Volledig scherm
© Facebook