Belgische LHBT-filmhit Girl in race voor Europese prijs

Het speelfilmdebuut Girl van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont is genomineerd voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement. De prestigieuze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan filmproducties die een positieve bijdrage aan het Europese filmklimaat hebben geleverd.

Het drama over een jonge transgender die ballerina wil worden, ontpopte zich tot een van de grote hits op het festival van Cannes. De jury van de LUX Filmprijs looft Girl om zijn 'originele, tedere en unieke verkenning van gender door de ogen van een tiener'. De Vlaams-Nederlandse coproductie is een van de tien genomineerden. De winnaar wordt in het najaar bekendgemaakt.

Girl kreeg in Cannes lyrische recensies en won vier prijzen, waaronder de Palm d'Or voor de beste debuutfilm en de Queer Palm. Ook viel de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster in de prijzen. Streamingdienst Netflix heeft de Amerikaanse rechten van de film aangekocht.

Girl is gecoproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films. Het camerawerk is ook van een Nederlander, Frank van den Eeden. Het sounddesign en de mixage zijn gedaan bij het gerenommeerde Nederlandse bedrijf WarnierPosta Amsterdam. Distributeur Cinemien brengt Girl begin november uit in de Nederlandse bioscopen.

Volledig scherm
Scène uit Girl © PR
 1. Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’
  Video

  Johan Derksen neemt het op voor Ar­gon-trai­ner na racisti­sche uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’

  Johan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

 • A Star is Born (14%)
 • Black Panther (8%)
 • Bohemian Rhapsody (56%)
 • BlacKkKlansman (2%)
 • Green Book (7%)
 • The Favourite (4%)
 • Roma (8%)
 • Vice (1%)
6182 stemmen