Volledig scherm
Tijdens het Sportgala 2018 © Pim Ras Fotografie

Bibian Mentel heeft na rugoperaties nog ‘lange, zware weg’ te gaan

Paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel (46) heeft na een tweede operatie aan haar rug ruim een maand geleden nog een zware weg te gaan. Nu ze midden in haar revalidatieproces zit, zijn er ‘kleine verbeteringen’ zichtbaar. ,,Maar de weg is lang en zit vol zonder zekerheden en met veel verschillende emoties’’, laat haar man Edwin Spee in een update weten.

Bibian moest begin maart onder het mes omdat kort daarvoor was gebleken dat een wervel onder in haar rug zó ernstig was verzwakt door een tumor dat hij kon breken. Er ontstond even paniek toen de topsportster wakker werd zonder gevoel in haar benen. Een vervolgoperatie zorgde voor voorzichtig herstel. Volgens Spee zijn de verbeteringen er nog steeds, en blijven hij en zijn vrouw positief. ,,Mijn koningin van de lach is vastberaden en samen gaan we er het mooiste van maken’’, schrijft hij in een facebookbericht bij een foto van Mentel waarop ze lachend in haar ziekenhuisbed ligt.

In Mentel schuilt een vechter nadat vorig jaar voor de tiende keer kanker werd vastgesteld. Daar slikt ze nu zware medicatie voor. In 2001 werd wegens botkanker het onderbeen van de snowboardster geamputeerd. Spee bewondert de ‘onbaatzuchtige steun’ die zijn vrouw altijd geeft en ‘niet vraagt’, zo liet hij in januari weten.