Volledig scherm
Sam Smith. © AFP

Bij Grammy’s geen zwarte #metoo-jurken maar witte rozen

Sterren zijn zondagavond bij de uitreiking van de Grammy-muziekprijzen met witte rozen de rode loper op gestapt. Daarmee wilden ze hun solidariteit laten zien met de strijd voor gelijkheid van vrouwen en tegen seksueel misbruik.

Zowel mannen als vrouwen droegen de rozen bij de prijsuitreiking in New York, soms in de hand, soms op hun outfit gespeld. Lady Gaga droeg witte rozenblaadjes op haar zwarte gothick-jurk. Kelly Clarkson droeg een lange roos in haar hand die volgens haar staat voor ‘hoop en vrede en medeleven’. Pink droeg een witte roos op haar uitbundige jurk. Andere sterren speldden een bloem op hun handtas of op hun pak, zoals Sam Smith.

Eerder in de maand droegen sterren bij de uitreiking van de Golden Globes massaal zwart uit solidariteit met de #metoo-beweging. Ook de Grammy-awards was nog opvallend veel zwart te zien maar ook flink wat kleur. Het was voor het eerst in vijftien jaar dat de Grammy’s in New York werden uitgereikt. 

Waar de entertainmentindustrie in Hollywood zich luid laat horen voor gelijkheid en opkomt voor de rechten van vrouwen, is er in de muziekindustrie nog geen vergelijkbaar initiatief ontplooid. 

Volledig scherm
Pink. © EPA
Volledig scherm
Lady Gaga met een witte roos op haar kanten jurk. © AFP
Volledig scherm
Bebe Rexha. © AFP