Volledig scherm
PREMIUM
John Buijsman in de nieuwe musical 't Schaep met de 5 Pooten. © MORE Theater Producties / Bram Willems

Bij ’t Schaep met de 5 Pooten ontbreken de lach en de traan

RecensieHet risico van een musical die is gebaseerd op twee succesvolle tv-series is dat de bezoeker gaat vergelijken. Bij ’t Schaep met de 5 Pooten zijn de verwachtingen bij voorbaat hoog en de musicalversie lost die onvoldoende in. Dat zit ’m zeker niet in de vormgeving - die is ronduit sterk - maar wel in het acteerwerk.

’t Schaep met de 5 Pooten

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Recensie

De spel van aantrekken en afstoten tussen barman Kootje (Jeroen van Koningsbrugge) en buurvrouw Doortje (Eva Van der Gucht) komt op het toneel niet uit de verf. Dat Kootje aan het einde van de avond zijn ware gevoelens voor Doortje toont, zie je vanwege de verhaallijn al lang aankomen. Maar je voelt het geen moment.

Op dat gevoel gaat de musical sowieso mank. Je waant je niet in die Jordanese stamkroeg die ’t Schaep zou moeten zijn. Dat heeft te maken met de casting. Waar Ellen Pieters (Riek Balk) en Jeske van de Staak (Lena Braams) wel met een plat Amsterdamse tongval praten, doen anderen dat juist niet. De personages stralen niet uit dat zij lief en leed met elkaar hebben gedeeld en daardoor ontbreken ook in de zaal de lach en de traan die ’t Schaep zo’n sterk ‘merk’ maken.