Billy: Iedereen is in shock om stoppen Utopia

Billy Bakker barstte vandaag in tranen uit toen De Stem in het huis met een verrassende mededeling kwam: Utopia gaat stoppen. Over precies een half jaar, op 1 juni 2018, sluiten de deuren van de keet bij Laren voorgoed. ,,De emoties liepen hoog op. Dit hadden we niet zien aankomen”, aldus Billy, een van de meest besproken inwoners van Utopia.

Volledig scherm
© Utopiatv

De Zwolse was er bij op 31 december 2013 toen de deuren voor de eerste keer open zwaaiden en vijftien inwoners aan een eigen samenleving begonnen te bouwen. Billy vertrok één keer, maar keerde ook weer terug en zit nu in totaal 25 maanden in het huis. ,,Ik ben als eerste gekomen en ben er heel erg op gebrand om ook als laatste straks de poorten te sluiten. Het zal heel spannend worden, want we weten niet eens waarom Utopia ermee ophoudt”.

Utopia stopt, na 4,5 jaar, vanwege het aflopende huurcontract van het terrein in Laren. Dat is eigendom van de provincie Noord-Holland die de overeenkomst niet verlengt. ,,Oh, is dát de reden? Daar kan ik me iets bij voorstellen. Jammer, heel jammer, iedereen was in shock”, laat Billy weten. Het is een van de weinige dingen die de inwoners weten: de datum van vertrek én dat er eind december geen Utopiaan van het jaar wordt gekozen. ,,Verder weten we niets. We gaan voorlopig met deze groep verder, maar misschien wordt het een afvalrace. Gaat er elke maand iemand uit, of straks elke week? We hebben geen idee.”