Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Blade Runner 2049 is dé film van dit jaar: Sylvia Hoeks is meedogenloos

vijf filmsterrenHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de sciencefiction Blade Runner 2049, de familiefilm Dikkertje Dap, de familiefilm Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet en het drama Loveless.

Nieuwe Blade Runner overtreft de vorige

Sciencefiction

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Blade Runner 2049

Het leek een onmogelijke opgave: een opvolger van Blade Runner te maken die kon wedijveren met de eerste film. Regisseur Denis Villeneuve kreeg het voor elkaar. Sterker nog: zijn Blade Runner 2049 is zelfs in menig opzicht nog beter dan de film uit 1982 van zijn collega Ridley Scott.

Ryan Gosling draagt de film van begin tot eind als de futuristische robotjager K die gaandeweg existentiële vragen stelt over zijn verleden. Dat hij zelf een replicant is wordt in Blade Runner 2049 snel duidelijk gemaakt. Volgens zijn meerdere in het politiekorps - een rol van Robin Wright - heeft hij geen ziel nodig. ,,Je kon tot nu toe prima zonder."

K begint aan een onderzoek naar een verdwenen kind, dat vermoedelijk door een replicant ter wereld is gebracht. Het speurwerk brengt hem nog meer aan het twijfelen over zijn eigen identiteit.

Een belangrijk aandeel levert Sylvia Hoeks als Luv, de kille assistent van de megalomane zakenman Wallace (Jared Leto). Haar vertolking is ijzingwekkend zakelijk, meedogenloos en ogenschijnlijk zonder emotie.

Hoeks maakt een imposante indruk die haar loopbaan in Hollywood nog meer omhoog zal stuwen.Het geduld van de kijker wordt lang op de proef gesteld voor het heroptreden van Harrison Ford die zijn rol als Deckard, inmiddels gepensioneerd, herhaalt. Ford komt pas in de tweede helft in actie maar zijn entree is onvergetelijk. Ook zijn verleden dringt zich aan hem op.

Blade Runner werkt op alle niveaus. Als toekomstvisie, als thriller, als actiefilm, als levensfilosofie, als zoektocht naar identiteit en als een visueel spektakelstuk vol memorabele beelden die vooral op het IMAX-scherm de kijker overdonderen.
(Ab Zagt)

Regie: Denis Villeneuve. Hoofdrollen: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks en Robin Wright.

 1. Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt
  PREMIUM
  Angela kijkt tv

  Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt

  Na weer een weekend vol berichten en beelden van gele hesjes en geëtaleerde ontevredenheid was ik toe aan iets leuks. Iets opbeurends. Iets dat instant geluk én hoop brengt. Precies: een zelfgebakken taart. En laat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt nou niet aftrappen met één, maar met 500 baksels van evenzoveel blije, opgewekte landgenoten die al jaren dromen van een eigen beige schort, oftewel een plekje in de baktent van André, Janny en Robèrt. Dus een paar uur in de rij staan kon er ook nog wel bij. Het ging zonder morren, zonder gescandeerde leuzen, zonder zelfs maar hier en daar een partytent te mollen of met een deegroller verhaal te halen bij een kritisch jurylid. Enige dat in een momentje van onoplettendheid sneuvelde was een pina colada-taart. Het beeld van urenlange keukenarbeid in puin op het chique gazon van landgoed Maarsbergen, zonder dat de jury er zelfs maar een blik op had kunnen werpen, was hartverscheurend. Maar de eigenaresse zelf bleef er verbluffend laconiek onder.