Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Blade Runner 2049 is dé film van dit jaar: Sylvia Hoeks is meedogenloos

vijf filmsterrenHet AD brengt iedere week op donderdag recensies van films die in première gaan. Deze keer: de sciencefiction Blade Runner 2049, de familiefilm Dikkertje Dap, de familiefilm Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet en het drama Loveless.

Nieuwe Blade Runner overtreft de vorige

Sciencefiction

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Blade Runner 2049

Het leek een onmogelijke opgave: een opvolger van Blade Runner te maken die kon wedijveren met de eerste film. Regisseur Denis Villeneuve kreeg het voor elkaar. Sterker nog: zijn Blade Runner 2049 is zelfs in menig opzicht nog beter dan de film uit 1982 van zijn collega Ridley Scott.

Ryan Gosling draagt de film van begin tot eind als de futuristische robotjager K die gaandeweg existentiële vragen stelt over zijn verleden. Dat hij zelf een replicant is wordt in Blade Runner 2049 snel duidelijk gemaakt. Volgens zijn meerdere in het politiekorps - een rol van Robin Wright - heeft hij geen ziel nodig. ,,Je kon tot nu toe prima zonder."

K begint aan een onderzoek naar een verdwenen kind, dat vermoedelijk door een replicant ter wereld is gebracht. Het speurwerk brengt hem nog meer aan het twijfelen over zijn eigen identiteit.

Een belangrijk aandeel levert Sylvia Hoeks als Luv, de kille assistent van de megalomane zakenman Wallace (Jared Leto). Haar vertolking is ijzingwekkend zakelijk, meedogenloos en ogenschijnlijk zonder emotie.

Hoeks maakt een imposante indruk die haar loopbaan in Hollywood nog meer omhoog zal stuwen.Het geduld van de kijker wordt lang op de proef gesteld voor het heroptreden van Harrison Ford die zijn rol als Deckard, inmiddels gepensioneerd, herhaalt. Ford komt pas in de tweede helft in actie maar zijn entree is onvergetelijk. Ook zijn verleden dringt zich aan hem op.

Blade Runner werkt op alle niveaus. Als toekomstvisie, als thriller, als actiefilm, als levensfilosofie, als zoektocht naar identiteit en als een visueel spektakelstuk vol memorabele beelden die vooral op het IMAX-scherm de kijker overdonderen.
(Ab Zagt)

Regie: Denis Villeneuve. Hoofdrollen: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks en Robin Wright.