Volledig scherm
Rambam 2019 - Filemon Wesselink, Yora Rienstra, Sahil Amar Aïssa en Sophie Frankenmolen © Wessel de Groot

BNNVARA geeft toe: Rambam gaf verkeerd beeld van hoogleraren

BNNVARA betreurt het dat televisieprogramma Rambam een onterecht beeld heeft geschetst van twee hoogleraren van de Universiteit Maastricht. Door montage van het programma werd de indruk gewekt dat de wetenschappers door de industrie manipuleerbaar zouden zijn. Maar dit is onjuist, concludeert de omroep nu.

Het gaat om een aflevering van Rambam met de centrale vraag: 'Is wetenschappelijk onderzoek te koop?' Daarin werden Rob Markus, bijzonder hoogleraar neuropsychologie en Fred Brouns, bijzonder hoogleraar innovatie van gezonde voeding, geciteerd. ,,Op basis van een paar citaten werd een beeld gecreëerd waarin aan de integriteit van Markus en Brouns getwijfeld kon worden'', aldus BNNVARA.

Vlak na de uitzending vroeg de universiteit de ruwe beelden op. De conclusie was toen dat er geen aanleiding was om te twijfelen aan de goede bedoelingen en de integriteit van beide hoogleraren. BNNVARA sluit zich hier nu bij aan.

Studenten

Het is overigens niet de eerste keer dat Rambam kritiek te verduren krijgt na een uitzending. Vorig jaar gingen studentenverenigingen in de tegenaanval na ‘undercoverbeelden’ van het BNNVARA-programma over misstanden bij ontgroeningen. Volgens de verenigingen vliegen juist de programmamakers uit de bocht.