Volledig scherm
Bob Dylan © AP

Bob Dylan komt Nobelprijs toch niet ophalen

Bob Dylan komt zijn Nobelprijs voor Literatuur toch niet ophalen, zo heeft de organisatie vandaag laten weten. De singer/songwriter heeft andere verplichten en kan daarom niet op 10 december bij de uitreiking in Stockholm zijn.

,,Hij benadrukte opnieuw dat hij zich zeer vereerd voelt en zou willen dat hij de prijs persoonlijk kon aannemen'', maakte de Zweedse Academie vandaag bekend. ,,Hij heeft verplichtingen die hij eerder is aangegaan."

Onbeschoft
Lange tijd was het de vraag of Dylan de prijs überhaupt zou accepteren. De 75-jarige Amerikaanse zanger liet twee weken niks van zich horen nadat bekend werd dat de academie hem wilde onderscheiden. Dit tot ergernis van sommige leden van de Academie.

De Zweedse schrijver Per Wästberg, een van die leden, vond het maar onbeschoft dat de artiest zo lang niets van zich liet horen. ,,Hij lijkt een mopperige en weerbarstige man'', zei hij. Uiteindelijk gaf Dylan aan de Nobelprijs te accepteren en als het mogelijk was de uitreiking bij te willen wonen.

Dylan won de prestigieuze prijs vanwege zijn poëtische teksten en belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse muziek. De jury liet weten: ,,Dylan heeft de Engelstalige liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden uitgebreid.'' De zanger stond van tevoren op nummer vier in de top vijf van favorieten bij de bookmakers.