Boeddha Ratelband: ‘Tsjakka is voorbij’

videoEmile Ratelband (68) is bekeerd tot het boeddhisme. ,,Ik ga voortaan kaal door het leven. Tsjakka is voorbij’’, vertelt een opvallend zen klinkende positiviteitsgoeroe vanuit Thailand aan deze website.

Hij is net 10 dagen in Thailand, maar voelt zich nu al ‘een compleet ander mens’. Emile Ratelband bezocht er zijn goede vriend Erwin Smit (een succesvolle sambalkoning, eigenaar van groothandel Smitfood) die hem uitdaagde daar een bijzondere meditatietechniek te leren.

Inmiddels zijn beide heren officieel ingewijd door een belangrijke hoofdmonnik, een ritueel dat veel bekijks trok en werd vastgelegd door de Thaise televisie. ,,Iedereen kust me de voeten. Ik ga voortaan kaal door het leven, tsjakka is voorbij’’, zegt Ratelband, die er dagelijks alleen bedelend aan voedsel mag komen.

Volledig scherm
Emile Ratelband. © Emile Ratelband

Zelfhypnose

Hij is nu naar eigen zeggen door de hoofdmonnik gecertificeerd om de speciale meditatietechniek ‘als eerste en enige’ in Europa te introduceren. En Ratelband zegt dit bij zijn terugkomst in Nederland, over twee weken, ook beslist te gaan doen.

,,Het is een zeer energieke vorm van meditatie, dus dat past wel bij me. Een soort zelfhypnose in de vorm van een ademhalingstechniek. Mensen raken ervan in trance, vallen flauw en ik ben hier zelfs ooggetuige van spontane genezingen. Het is ongelooflijk wat ik hier meemaak.’’

Volledig scherm
Emile Ratelband (rechts). © Emile Ratelband
Volledig scherm
Emile Ratelband (rechts). © Emile Ratelband
Volledig scherm
Emile Ratelband (r.) © Emile Ratelband
Volledig scherm
Emile Ratelband © Emile Ratelband
  1. Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt
    PREMIUM
    Angela kijkt tv

    Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt

    Na weer een weekend vol berichten en beelden van gele hesjes en geëtaleerde ontevredenheid was ik toe aan iets leuks. Iets opbeurends. Iets dat instant geluk én hoop brengt. Precies: een zelfgebakken taart. En laat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt nou niet aftrappen met één, maar met 500 baksels van evenzoveel blije, opgewekte landgenoten die al jaren dromen van een eigen beige schort, oftewel een plekje in de baktent van André, Janny en Robèrt. Dus een paar uur in de rij staan kon er ook nog wel bij. Het ging zonder morren, zonder gescandeerde leuzen, zonder zelfs maar hier en daar een partytent te mollen of met een deegroller verhaal te halen bij een kritisch jurylid. Enige dat in een momentje van onoplettendheid sneuvelde was een pina colada-taart. Het beeld van urenlange keukenarbeid in puin op het chique gazon van landgoed Maarsbergen, zonder dat de jury er zelfs maar een blik op had kunnen werpen, was hartverscheurend. Maar de eigenaresse zelf bleef er verbluffend laconiek onder.