Volledig scherm
Wijnboer Ilja Gort © Frank Renout

Boete van 10.000 euro voor AVROTROS om ‘verboden’ T-shirt Ilja Gort

UpdateHet Commissariaat voor de Media legt AVROTROS een boete op van 10.000 euro wegens overtreding van de Mediawet in het programma Gorts Wijnkwartier. In de uitzending van 16 juni 2018 droeg presentator Ilja Gort een T-shirt dat ook in de webshop van Gort te koop was. En dat mag niet.

Het Commissariaat oordeelt dat met het dragen van het shirt er sprake is van een ‘vermijdbare uiting’. Gort had zijn T-shirts niet zo mogen promoten want dat heeft ‘onmiskenbaar tot gevolg dat de afname van producten wordt bevorderd’. 

,,Het Commissariaat heeft de handhaving op vermijdbare uitingen opgevoerd, nadat de laatste jaren steeds meer overtredingen werden geconstateerd. In 2018 zijn de publieke omroepen uitgebreid voorgelicht over dit aspect van de Mediawet en kondigde het Commissariaat striktere handhaving aan", stelt de mediawaakhond. Het verbod op promotie van onder meer eigen producten van presentatoren is ingesteld ‘om de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen’.

,,Er is inderdaad iets gebeurd wat niet mocht. Dat hebben we heel snel geprobeerd te herstellen maar desondanks toch deze boete", reageert een woordvoerder van AVROTROS.