Volledig scherm
Meneer Borger en meneer Esselink. © NPO

Bomensoap trekt veel kijkers naar Rijdende Rechter

Ruim 1,3 miljoen mensen waren gisteravond getuige van een ware bomensoap in het NPO1-programma De Rijdende Rechter. Televisiejurist John Reid hoorde de ene buur steen en been klagen over de flora van de andere buur, maar kon uiteindelijk geen oordeel vellen over de bomen die de meeste overlast gaven.

Volledig scherm
Hans de Boer. © NPO

Natuurfanaat Hans de Boer uit het Overijsselse Dalfsen had jarenlang onbelemmerd genoten van het vrije uitzicht bij zijn riante villa toen zijn nieuwe buren ineens roet in het eten gooiden. Aanvankelijk hielden Gerrit Esselink en zijn goede vriend Herman Borger het uitzicht van hun buurman nog in stand door hun tuin vol te zetten met lage planten. Maar toen De Boer zelf weigerde zijn enorme eiken te snoeien, gaf het tweetal de buurman een flink koekje van eigen deeg.

Ze plantten een compleet bos met tientallen sparren en een enorme laurierkers, die als een groene muur een einde maakten aan het uitzicht van De Boer. Een lage actie, vond hij. Niks van waar, zeiden de buren. De Boer, die de twee heren grijnzend 'goude ballen' noemde, was volgens hen al jaren jaloers op hun enorme landgoed. Zijn geklaag moet dan ook wel pure afgunst zijn. ,,Hoge bomen vangen veel wind, of niet?'', aldus Borger.

Uiteindelijk blijft De Boer door een formaliteit in het donker zitten. Hij had bij rechter Reid namelijk alleen geklaagd over de hoge laurierkers, maar niet over het sparrenbos. Die bomengroep zorgt ervoor dat de tuin van de man in schaduw gehuld is én dat zijn beukenhaag afsterft, maar de rijdende rechter velt pas een oordeel na een klacht. De sparren blijven dus staan, maar de laurierkers moet van Reid wel een snoeibeurt krijgen. Dat geldt trouwens ook voor de eiken van De Boer zelf.

1,8 miljoen kijkers voor Nuis

De Rijdende Rechter staat op plek vijf in de lijst met de meest bekeken programma's van gisteren. Zoals bijna altijd was het Achtuurjournaal het populairst (2,3 miljoen kijkers). Op de tweede plaats staat de registratie van de Olympische Spelen, waarin onder meer te zien was hoe schaatser Kjeld Nuis de gouden medaille won op de 1500 meter:

1. Journaal 20 uur - NPO1 - 2.341.000
2. Pyeongchang Live - NPO1 - 1.799.000
3. Studio Sportwinter - NPO1 - 1.738.000
4. De Wereld Draait Door - NPO1 - 1.525.000
5. De Rijdende Rechter - NPO1 - 1.357.000

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (11%)
  • Calvé pindakaas (7%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (15%)
  • Dierenbescherming (5%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
33765 stemmen