Volledig scherm
Patty Brard © bruno

Bonje met de buren valt Patty en Jochem zwaar

Het is aan presentatieduo Patty Brard en Jochem van Gelder om hoogoplopende emoties tussen buren te sussen, tijdens het nieuwe programma Bonje met de Buren. En dat viel het stel af en toe heel zwaar. Bonje met de Buren is te zien vanaf 17 augustus.

Volledig scherm
© ANP Kippa

Voor Jochem waren de opnames van Bonje met de buren een hele omschakeling. 'Dit is van een hele andere orde dan praatjes maken met kinderen', zegt Van Gelder tegen BuzzE. Vooral in het begin hadden beide presentatoren het zwaar. 'Jochem en ik waren na drie dagen draaien wel toe aan een pauze na al die opbouw van negativiteit. Dan wil je even een dagje veilig thuis zitten. Niemand die aan je hoofd zeurt, even bijkomen', vult Patty aan.

Alhoewel Brard en Van Gelder maar gewoon 'in dit avontuur zijn gedoken zonder bemiddelingscursus', kunnen de twee inmiddels redelijk omgaan met 'mensen die elkaar voor van alles en nog wat uitmaken'. 'Je leert er afstand van te nemen en het los te laten', meent Jochem.

Openbaring
Vooral de opnames van een burenruzie in Hoorn was een 'openbaring' voor Jochem. 'Het zijn eigenlijk heel gewone mensen die elkaar tot waanzin drijven. Ik dacht: 'Hoe is het mogelijk dat het bij mensen met gezond verstand zo ver kan komen.' Maar dit gebeurt er dus wanneer je niet met elkaar communiceert.'

Ondanks de heftige situaties vindt Patty Bonje met de buren het interessantste programma waar ze ooit aan mee heeft gewerkt. 'Het is een sociaal ding. We willen de mensen meegeven dat een ruzie eigenlijk makkelijk opgelost kan worden.' Brard wil de kijkers dan ook een boodschap van tolerantie meegeven. 'Elke case is zo anders. Het gaat vaak om meer dan bijvoorbeeld geluidsoverlast. Het verhaal achter de mensen komt naar voren.' En volgens Patty liggen heftige sociale problemen zoals de multiculturele samenleving en werkloosheid vaak aan de basis van een burenruzie. 'Mensen verdiepen zich niet meer in elkaar.'