Volledig scherm
De koninklijke familie wordt vaker in de schijnwerpers gezet door satiremakers, zoals hier prinses Beatrix en koningin Maxima. © Avro

'Boos koningshuis zet rem op satire'

Het Koninklijk Huis zou in 2012 boos hebben gereageerd op satire tijdens het Sportgala, waarin toenmalig kroonprins Willem-Alexander en koningin Beatrix op de hak werden genomen. Sindsdien is de satire van het Sportgala een stuk braver. Deze opmerkingen van NOC/NSF-baas Gerard Dielessen in NRC Handelsblad zijn voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven reden opheldering te vragen aan premier Mark Rutte.

Volledig scherm
D66-Kamerlid Kees Verhoeven. © anp
Quote

Bellen leden van het Koninklijk Huis zelf? Doet de RVD dat of de hofhouding?

Kees Verhoeven (D66)
Volledig scherm
Mark Huizinga tijdens de Nederlandse kampioenschappen judo in 2008. © anp

,,Ik wil weten of dit klopt'', zegt Verhoeven. ,,Bellen leden van het Koninklijk Huis zelf? Doet de Rijksvoorlichtingsdienst dat of de hofhouding?'' D66 vindt het zorgelijk dat sinds de gewraakte uitzending de satire minder aanstootgevend zou zijn. Dielessen: ,,Ik kreeg al tijdens de uitzending een telefoontje met ongenoegen van het koningshuis.'' Verhoeven: ,,We willen weten of dit vaker gebeurt.''

In de bewuste uitzending zetten de makers van Koefnoen koningin Beatrix in de schijnwerpers. Ze stond rokend in de keuken culinair te klunzen in poging een diner te bereiden voor sporters. Willem-Alexander werd neergezet als een domme alcoholist. Judoka Mark Huizinga zei destijds: ,,Een paar uur voor het gala zaten de sporters nog bij de koningin. Dan kun je dit niet maken. Het gala moet een feest zijn. Een avond waar je koninklijk met elkaar omgaat. Dit is het tegenovergestelde.'' Dezelfde avond - kennelijk na het koninklijke telefoontje - distantieerde NOC/NSF zich van de satire.

Egoland 
Het is niet voor het eerst dat er ophef is over satire over het Koninklijk Huis. Tijdens het tweede kabinet-Balkenende in 2003 namen de premier en minister Donner het op voor de Oranjes en distantieerden zich van satire. Leden van het Koninklijk Huis werden verbeeld in kleipoppetjes in het programma Egoland. Het leidde tot een rel in het kabinet, omdat vice-premiers Gerrit Zalm (VVD) en Thom de Graaf (D66) het niet eens waren met deze inmenging.