Anneke van Giersbergen zingt in Beste Zangers Jest Oldu, een Turks nummer waarmee Karsu een nummer 1-hit had in Turkijke
Volledig scherm
Anneke van Giersbergen zingt in Beste Zangers Jest Oldu, een Turks nummer waarmee Karsu een nummer 1-hit had in Turkijke © AvroTros

Boze tekstschrijver van Beste Zangers-hit dient claim in

Televisieprogramma Beste Zangers is in verlegenheid gebracht vanwege een auteursrechtenkwestie. Het gaat om het lied Jest Oldu dat Anneke van Giersbergen in de vijfde aflevering voor haar collega Karsu zong. De tekstschrijver, Hakki Yalçin, heeft een claim ingediend.

14 reacties

 • Stefan Vlaminckx

  1 jaar geleden
  "Een beetje dom" om wel de componist maar niet de tekstschrijver om toestemming te vragen. Hopelijk lost het zich vanzelf op. En hoeft de zangeres in Turkije op toer alleen nog maar te hopen dat de Turkse overheid niks in haar songteksten vindt dat haar 5 tot 10 jaar cel op kan leveren, zoals bij die rapper vd voorpagina..
 • Jaap Spruitenburg

  1 jaar geleden
  Zowel de tekst, de muziek als de combinatie daarvan is beschermd. Het is aan de uitvierende te bewijzen dat die het nummer niet geplagieerd heeft. Een ‘vertaling in de geest van’ is ook nog steeds plagiaat. Het is dus aan de uitvoerende om met een voorstel te komen waarop de baten verdeeld worden. Anders kan de bedenker dit met recht claimen. Anders verdient een uitvoerende met slechts enkele minuten spelen meer dan waar een anders soms dagen investeert om het geheel te bedenken.
 • Astrid Beek

  1 jaar geleden
  Voor zowel de tekst als de muziek moet toestemming gevraagd worden en daarbij moet je precies aangeven wat je met het werk gaat doen. Maar ook als de componist en/of schrijver toestemming geeft, kan het zijn dat er nog rechten bij een uitgever liggen of misschien wel bij een band. Het is allemaal niet zo simpel als de meeste mensen denken, maar van mensen uit het vak mag je toch wel verwachten dat ze wel weten dat je niet zomaar aan songs kan sleutelen.
 • J Diepeveen

  1 jaar geleden
  Gaat puur om de poen , als het geen succes was geweest had ze niks gedaan.
 • Greetje van Hijum

  1 jaar geleden
  @ jack van den burg U bedoelt Hakki Yalçin? De componist Mustafa Sandal had juist geen bezwaren en wilde het lied zelfs met mw. van Giersbergen ten gehore gaan brengen in Turkije.