Volledig scherm
Stenders © ANP Kippa

Brief lekt uit: 'Radiomaker Rob Stenders afserveren is van de zotte'

Met het verdwijnen van deejay Rob Stenders’ Platenbonanza zwelt de kritiek op het NPO-bestuur aan. Ook radio-icoon Lex Harding bemoeit zich nu met de kwestie. In een spijkerharde brief aan de top van de publieke omroep noemt hij het schrappen van het populaire Radio 2-programma een ‘minachting voor de luisteraar’.

‘Zelden was er op de Nederlandse radio een programma dat met zoveel deskundigheid en passie gemaakt werd. Een programma waar gezien de populariteit enorm veel luisteraars plezier aan beleven. Het getuigt van minachting voor de luisteraar om juist dat programma te schrappen’, schrijft media-ondernemer Harding, die jarenlang Veronica-deejay was en aan de wieg stond van Sky Radio en Radio 538.

‘Bovendien is het van de zotte om een begenadigd radiomaker als Rob Stenders af te serveren’, vervolgt Harding zijn noodkreet. ‘Ik hoop met deze brief een bijdrage te leveren aan een juiste en rechtvaardige besluitvorming in deze netelige en spoedeisende kwestie.’ Hij schreef de brief aan onder anderen NPO-bestuurshoofd Shula Rijxman, de raad van toezicht van de NPO en radiobaas Jurre Bosman.

In gesprek

Quote

Ik dacht dat die politieke spelletjes van de publieke omroep allang tot het verleden behoorden. Dit is echt te zot voor woorden

Lex Harding

Rob Stenders raakte recent in de problemen omdat hij koos voor een transfer van AVROTROS naar zijn ‘oude vertrouwde nest’ BNNVARA. Hij had erop gerekend dat hij Platenbonanza, dagelijks tussen 14.00 en 16.00 uur op Radio 2, kon blijven maken. Maar de NPO besliste anders: het tijdslot bleef toch bij AVROTROS. Namens die omroep presenteert nu Annemieke Schollaardt, die overkomt van 3FM. BNNVARA en Stenders zijn al weken in gesprek met NPO-radiobaas Jurre Bosman, die gaat over de toewijzing van de uren.

,,Rob kreeg bij de transfer zo goed als de toezegging dat hij het programma mocht houden. Nu is het de nek omgedraaid, omdat ze er een vrouw wilden hebben’’, zegt Harding tegen deze krant. ,,Ik dacht dat die politieke spelletjes van de publieke omroep allang tot het verleden behoorden. Dit is echt te zot voor woorden.’’

BNNVARA, Stenders’ nieuwe baas, schaart zich achter de brief van Harding. ,,Uit het hart van een radiodier in hart en nieren, die ruimschoots heeft bewezen te weten wat radioluisterend Nederland wil’’, aldus omroepbaas Gerard Timmer. ,,Een oproep waar ik het alleen maar hartgrondig mee eens kan zijn. Die aansluit bij de inzet waarmee BNNVARA poogt Rob terug te krijgen op primetime op Radio 2.’’

Een probleem: er is nauwelijks nog ruimte op de zender. Volgens ingewijden ligt er bij de NPO nu een plan om Stenders daarom een programma in de nachtelijke uren te geven. Omroepen kunnen straks weer intekenen voor een schemawijziging per januari volgend jaar. Formeel kan de NPO dan Stenders zijn oude tijdslot tussen 14.00 en 16.00 uur teruggeven. Dat zou betekenen dat deejay Annemieke Schollaardt al na een paar maanden weer moet vertrekken.

Een woordvoerster van de NPO zegt niet op de brief te willen ingaan. ,,AVROTROS heeft recht op het huidige tijdslot. Vanaf januari is onze inzet om Stenders weer een vaste plek te geven. Wat dat gaat zijn, is nog niet bekend. De NPO heeft nu eenmaal de rol om dit zorgvuldig te wegen en we verwachten dat de directie Radio snel met een voorstel komt.’’

Stenders kwam recent in zijn show met het nieuws dat John de Mols Talpa in hem geïnteresseerd was, maar Talpa (538, Sky Radio, Veronica) was daarvan niet gediend en gooide nog dezelfde dag de deur dicht.

Volledig scherm
Lex Harding © Ruben Schipper

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
8802 stemmen