Scene uit Brimstone
Volledig scherm
Scene uit Brimstone © -

Brimstone breekt
Kalverenrecord

De western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven is vanavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film werd zes keer bekroond, een record voor de Nederlandse filmwereld.

Nooit eerder heeft een Nederlandse speelfilm de uitreiking van de Gouden Kalveren zo gedomineerd als de western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven gisteravond. Met zes onderscheidingen verpulverde de internationale coproductie eerdere winnaars die vier Gouden Kalveren wonnen: Phileine Zegt Sorry (2003), Gluckauf (2015), Joy (2010) en Lek (2000).

De film van Koolhoven won in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Muziek (Tom Holkenborg, alias Junkie XL), Beste Sound Design (Herman Pieëte), Beste Camera (Rogier Stoffers) en Beste Production Design (Floris Vos).

Van de genomineerde films scoorde Brimstone ook verreweg de meeste bezoekers: 193.552. Tonio, de grote verliezer van de avond met maar één prijs (Beste Montage), trok 152.743 bezoekers. Layla M., twee keer gekroond, moest het doen met 44.858 belangstellenden. Nog slechter scoorde Bram Fischer, ook twee keer in de prijzen gevallen, met 23.986 kijkers.

De enige acteernominatie van Brimstone – Carice van Houten voor de Beste Vrouwelijke Bijrol – werd niet verzilverd. Als Van Houten, die zonder haar vriend Guy Pearce op de rode loper verscheen, de prijs had gewonnen, was zij met zes Gouden Kalveren recordhouder geworden. De laatste keer dat Van Houten een Kalf won was in 2011 voor haar rol in Black Butterflies.

De grootste verrassing tijdens het Filmgala was de toekenning in de categorie Beste Acteur. Niet de gedoodverfde favoriet Pierre Bokma voor zijn rol van schrijver A. F. Th. van der Heijden in Tonio werd bekroond, maar zijn collega Peter Paul Muller voor zijn titelrol in Bram Fischer, als de gelijknamige advocaat die Nelson Mandela verdedigde.

'Martin Morero' meldt zich

Muller liet dit jaar zijn gezicht wel bij de uitreiking zien. In tegenstelling tot zes jaar geleden, toen hij niet op kwam dagen om het Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol als zanger Martin Morero in Gooische Vrouwen in ontvangst te nemen. Zijn regisseur Will Koopman nam toen de honneurs waar. Het Kalf werd vervolgens geschonken aan het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Eerder dit jaar zei Muller daarover in deze krant: ,,Gelukkig is het stemsysteem van de Gouden Kalveren veranderd. Maar hoe dan ook: ik hou mij er helemaal niet mee bezig. Ik voel me er ongemakkelijk bij. Ik kan niet genieten van al dat gedoe eromheen.’’

Dit jaar accepteerde Muller zijn Gouden Kalf wel. ,,Hij is van mij'', riep hij toen hij de trofee in ontvangst nam. ,,Maar vrienden weten dat ik niet van de prijzen ben. Maar ik ben zo trots op deze film, waar we twee maanden in Zuid-Afrika aan hebben gewerkt. Ik wil de prijs dan ook geven van mijn regisseur, Jean van de Velde.''

Bij de actrices ging de hoofdprijs naar het jonge talent Nora El Koussour voor haar rol in Layla M., als een moslima die steeds meer radicaliseert. De Nederlandse Oscar-inzending kreeg ook de prijs voor de Beste Mannelijke Bijrol (Mohammed Azaay).

Peter Paul Muller
Volledig scherm
Peter Paul Muller © ANP Kippa
Abbey Hoes
Volledig scherm
Abbey Hoes © ANP Kippa
Nora El Koussour
Volledig scherm
Nora El Koussour © ANP Kippa