Volledig scherm
De verjaardag van prins Andrew vieren? Britse gemeenten hebben er geen zin in. © EPA

Britse gemeenten woedend na orders vlag te hijsen voor verjaardag prins Andrew

De Britse gemeentehuizen zijn razend omdat ze een mailtje hebben ontvangen met officiële orders rond de verjaardag van prins Andrew. De instanties zouden de Union Jack op 19 februari moeten hijsen om de gelegenheid te vieren, maar door de betrokkenheid van de prins bij het Epstein-schandaal heeft werkelijk niemand daar zin in.

Een burgemeester die namens zijn valkbeambten spreekt, stelt: ,,Vragen om dit gebaar, terwijl er zoveel ophef is rond de prins, is beledigend richting de slachtoffers van Epstein.”  De Amerikaanse zakenman en zedendelinquent, waar de burgemeester op doelt, pleegde in de zomer van 2019 zelfmoord in zijn cel. Hij zat vast in afwachting van zijn strafzaak wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Prins Andrew maakte in november van vorig jaar bekend aan zijn koninklijke taken neer te leggen.

De Britse overheid reageert op de gemeentes en zegt het vlaggenbeleid voor koninklijke verjaardagen te willen heroverwegen, ‘bijvoorbeeld voor leden van het koninklijk huis die zijn teruggetreden’, meldt persbureau AP. De Britse Labourpartij vindt het ‘volkomen ongepast’ om de vlag uit te hangen op Andrews verjaardag. De prins ligt al maanden onder vuur na het interview met de BBC. In het gesprek ontkende hij seks te hebben gehad met een door Epstein gerekruteerd minderjarig meisje. Critici vonden zijn uitleg ongeloofwaardig. Bovendien zou hij weinig empathie hebben getoond voor de slachtoffers van Epstein. 

De boodschap werd verstuurd via Dame Melanie Dawes. Zij is lid van de Britse regering als permanent secretaris van het ministerie van lokaal beleid. Haar orders om de vlag te hijsen komen onverwacht, gezien Queen Elizabeth II zélf heeft aangekondigd dat Andrew uit al zijn officiële koninklijke functies ontheven is. Dat betekent ook dat officiële instanties niet meer verplicht zijn om zijn verjaardag te vieren. Het is traditie dat de vlag gehesen wordt op de verjaardagen van prominente royals, zoals prins William en zijn vrouw Kate Middleton, prins Charles en zijn vrouw Camilla, en natuurlijk van de Queen zelf. 

  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”