Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Broadway in nieuwe musical prachtig gepersifleerd

recensieHet is een ware sterrencast die deze zomer de musical In de ban van Broadway bevolkt. Loes Luca, Tjitske Reidinga, Peter Blok, Bianca Krijgsman... het zijn acteurs die hun sporen hebben verdiend in het theater en van wie enkelen hun musicaldebuut maken.

musical

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  In de ban van Broadway

Met regisseur Pieter Kramer kent de productie bovendien een gelouterd theatermaker. Kramer is bekend van de hilarische tv-serie Theo & Thea en zijn opwindende familievoorstellingen bij het Rotterdamse RO Theater.

In de ban van Broadway is gebaseerd op het verhaal The wisdom of Eve dat op zijn beurt diende voor het script van de film All about Eve (1950), waarin legendes als Bette David en Anne Baxter speelden. In de Nederlandse musicalversie zijn we getuige van de opkomst en ondergang van Broadway-ster Margo Miller (Loes Luca) die door de ambitieuze actrice in spe Grace Rogers (Tjitske Reidinga) wordt uitgerangeerd.

Schoonheid
Tegen het decor van Broadway in de jaren 40 en 50, New Yorks fameuze theaterstraat, voltrekt zich het drama van de gevierde ster die haar naam in neon ziet doven en zich verstoten weet door de schoonheid van de jeugd.

De muzikale komedie die In de ban van Broadway is geworden, is een voorstelling om van te smullen. Geen traditionele musical, maar veeleer een persiflage op het genre, een dolkomische combinatie van klucht, cabaret, revue en slapstick, waarbij geestig met tijd en ruimte wordt gespeeld (referenties aan filmsterren die nog niet zijn geboren), maar ook met alle clichés uit de Amerikaanse amusementsindustrie. Kramer plaatst de handeling in een uiterst cartooneske setting, waarbij het publiek door een bont gekleurd stripboek bladert.

Trapauto's
De decors (Thomas Rupert) ogen weergaloos en bepalen niet uitsluitend de vorm, maar door hun functionaliteit nadrukkelijk de inhoud van de musical. Er wordt gereden in trapauto's tegen een achtergrond van bewegende beelden à la het antieke Hollywood, ledikanten staan in verticale stand en er is een heuse schouwburg gecreëerd.

Loes Luca schittert als zelfvoldane diva vol venijn en valsheid - Tjitske Reidinga speelt haar rivale met een vette knipoog naar Marylin Monroe: hoogblond, temerig en flemerig en vol list en bedrog. Peter Blok en Bianca Krijgsman, de toneelschrijver Loyd en diens vrouw Karen, spelen kostelijke rollen, evenals Leny Breederveld (Margo's assistente Hazel), Marisa van Eyle (de recensente Alice), Martijn Nieuwerf (regisseur Sam) en Hans Leendertse (producent Bernie). Een verrukkelijk theaterspektakel. Gaat dat zien, deze zomer exclusief in het DeLaMar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement