Buitenland­se boyband-fans spreken schande van Nederlandse fans

video + updateNederlandse fans van de Zuid-Koreaanse popgroep Bangtan Boys hebben zich de woede op de hals gehaald van de internationale BTS-fangemeenschap. Die beklaagt zich op Twitter over de enorme puinhoop die de Nederlandse ARMY (de benaming voor de fans) achterliet bij de Ziggo Dome voorafgaand aan het concert van vanavond. 

Het optreden van de zevenkoppige boyband in de Amsterdamse poptempel, onderdeel van de BTS-wereldtournee, was binnen enkele seconden uitverkocht. Ondanks de hoge ticketprijzen. Zo kostte een staanplaats 180 euro. Veel Nederlandse fans van de 'Koreaanse Beatles' kampeerden de afgelopen dagen voor de ingang van de Ziggo Dome om als eersten naar binnen te kunnen en een zo goed mogelijke staplaats te veroveren.

Volledig scherm
de © Twitter

Nadat de deuren van de poptempel vanavond waren opengegaan en de fans zich een weg naar binnen hadden geworsteld, leek het buitenterrein wel een populaire sluikstortplaats. Het lag bezaaid met plastic tassen, al dan niet met inhoud, etensresten, achtergelaten slaapmatjes en wat al niet meer, zo is te zien op foto's op sociale media. 

De internationale ARMY (de afkorting staat voor Adorable Representative MC for Youth) reageert woedend op Twitter onder de hashtag #BTSinAmsterdam. 

'Dit is niet OK. Wij smeken jullie om alsjeblieft jullie verantwoordelijkheid te nemen en de rotzooi op te ruimen. Afgezien van het feit dat jullie fans zijn, is het nooit OK om afval achter te laten onder welke omstandigheden dan ook. Ruim alsjeblieft op. Dit is hoogst teleurstellend', klinkt het op de officiële Twitter-account van het ‘LYWTxARMY’ Project (de BTS Wereldtournee) aan het adres van de Nederlandse ARMY. 

'Uhm ik wil niet brutaal zijn maar wtf is er aan de hand met sommige Army's in Amsterdam? Hebben jullie dan geen manieren of respect? Ruim die rotzooi op en stop met het zo respectloos te zijn tegenover de autoriteiten. Denk eens hoe teleurgesteld BTS zou zijn als ze zagen hoe jullie je gedragen', schrijft een Zuid-Koreaanse fan. 

Schande

'Wat is er aan de hand? Is dit wat BTS jullie heeft geleerd?' vraagt een andere Koreaanse fan hardop aan de Nederlandse ARMY. 'Wat een schande! Jullie moeten leren elke plek die jullie bezoeken schoon achter te laten'. Een andere Koreaanse fan maakt zich nog bozer. 'Als ik jullie was dan zou ik die teringzooi maar opruimen. Anders zou dit wel eens de laatste keer kunnen zijn geweest dat BTS optreedt in Nederland en dan heb ik geen enkele kans meer een concert bij te wonen'. 

Quote

Als ik jullie was dan zou ik die teringzooi maar opruimen. Anders zou dit wel eens de laatste keer kunnen zijn geweest dat BTS optreedt in Nederland.

'Ik walg van deze beelden. Het lijkt er eerlijk gezegd op dat BTS sommigen van jullie moet leren hoe respectvol te zijn en geen viezigheid achter te laten. Jungkook zou flauwvallen als hij dit zou zien', reageert weer een andere Zuid-Koreaanse fan. Jungkook is het jongste lid van BTS. Hij was 15 jaar oud toen de boyband in 2013 debuteerde. 

Jingkook

De benjamin hielp onlangs eigenhandig de rotzooi opruimen die fans achterlieten na de The Idol Star Athletics Championships (ISAC), een Zuid-Koreaans tv-programma waarin bekende popgroepen en zangers het op sportief vlak tegen elkaar opnemen. 'Herinneren jullie je nog dat Jungkook hielp met opruimen na de sportdag?'vraagt een Spaanse BTS-fan aan de Nederlandse ARMY. 'Hij is een engel en een rolmodel. Er zijn ARMY's die van hem moeten leren... Wees voorzichtig met het milieu. Ruim alsjeblieft op wat je vies maakt.' 

'Neem jullie verantwoordelijkheid. Zorg voor jezelf. Doe ons niet blozen voor jullie', schrijft de Russische BTS-fan Malinika. 'Army's, ruim alsjeblieft de rotzooi op. Dit is niet het beeld dat de jongens willen van hun fans', reageert een Spaanse fan.

Populairste boyband 

De boyband zingt in het Koreaans met slechts flarden Engels, oogt androgyn, speelt met make-up en haarkleur: BTS, ofwel Bangtan Boys is alles behalve een alledaagse popgroep. Toch vormen de zeven twintigers de populairste boyband ter wereld. ,,Alsof de Beatles hier zijn’’, zei talkshowhost Ellen DeGeneres vol verbazing bij een optreden van de mannen bij de American Music Awards.