Volledig scherm
© Twitter

Cain (39) mag plots niet meer naar Tomorrowland

Een waterpistool gevuld met gin-tonic. Dat is volgens Cain Ransbottyn (39) uit het Belgische Brasschaat de reden waarom hij niet welkom is op dancefestival Tomorrowland. Hij mag het festivalterrein zelfs de komende vijf jaar niet betreden. De politie heeft in totaal de tickets afgenomen van 38 festivalgangers.

Quote

De specifieke reden waarom ons de toegang de komende vijf jaar ontzegd wordt, krijgen we niet. Mijn vraag wordt genegeerd

Cain Ransbottyn

Een kwajongensstreek, zo noemt Cain Ransbottyn zijn actie waarvoor hij vorig jaar hardhandig en geboeid van het festivalterrein werd gegooid. ,,Toegegeven, ik had het niet mogen doen, maar het was een ludiek grapje. Ik had wat drank uit de vip-ruimte in een waterpistool gegoten om mijn vrienden te 'trakteren'", vertelt Cain aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws. ,,Gewoon even de Robin Hood van Tomorrowland uithangen, meer was het niet. Elk jaar koop ik voor mezelf en mijn vrouw zo'n ticket waarbij alle drank is inbegrepen en je in een ruimte apart mag gaan feesten. Dat kost 500 euro, dus ik ben steevast een goeie klant."

Hoewel Cain het afdoet als een ‘klein voorvalletje’, ziet de politie dat anders. Alle 400.000 mensen die een ticket hebben gekocht voor het dancefestival zijn preventief gescreend. Bij mensen die ‘sporen van radicalisering’ vertonen zijn de tickets ingetrokken. ,,De kans dat ik een radicaliserende mens ben, lijkt me redelijk klein”, zegt Cain lachend. ,,De specifieke reden waarom ons de toegang de komende vijf jaar ontzegd wordt, krijgen we niet. Mijn vraag wordt genegeerd.”

Cain betreurt de beslissing, maar legt zich er voorlopig bij neer. ,,Het is hun feest, zij hebben het laatste woord. Ik ben dom geweest en moet op de blaren zitten. Ik begrijp dat ze moeten instaan voor de veiligheid en er geautomatiseerde systemen gebruikt worden bij die selectie. Er tegenin gaan lijkt me zinloos, maar het is spijtig dat ik de komende vijf jaar niet op een van de topfeestjes van ons land kan zijn. Alhoewel, wie weet dat ik er iets meer incognito toch bij ben", besluit Cain geheimzinnig.

Stomverbaasd

Ook Lars Laeremans (25) uit Hemiksem (vlakbij Antwerpen) wordt dit jaar op Tomorrowland geweigerd, al is de reden waarom ook voor hemzelf een raadsel. Op 3 juli kreeg hij een eerste mail waarin stond dat hij omwille van veiligheidsredenen niet zal toegelaten worden op het festivalterrein. ,,Ik dacht zelfs dat het zo'n oplichtingsmail was", vertelt Lars.

Niet dus. ,,Ik begrijp er niets van. Drie jaar geleden werd ik wel eens tegengehouden door de politie omdat ik dronken achter het stuur zat, maar als dat de reden is, dan zouden er veel niet binnen mogen, toch? Ik heb geen stadionverbod, raakte nog nooit verzeild in een vechtpartij. Ik ben zowat elk weekend op een festival te vinden en had nooit eerder problemen. Ik ken mensen met een strafblad van hier tot ginder en die kunnen zonder problemen gaan feesten. Het mijne is blanco en ik mag niet."

Lars wordt van het kastje naar de muur gestuurd als hij verhaal gaat halen. Hij is gefrustreerd, maar laat er zijn zomer niet door verknallen. ,,Festivals genoeg, maar Tomorrowland is natuurlijk nog van een andere orde. Voor zover ik weet is deze weigering trouwens voor één jaar - dat hoop ik toch. Volgend jaar zit ik opnieuw achter mijn computer. En nu wacht ik nog even af. Ik heb weinig hoop, maar je weet maar nooit."

Tomorrowland vindt dit jaar plaats van donderdag 20 juli tot en met zondag 23 juli en van donderdag 27 juli tot en met zondag 30 juli.

Cain Ransbottyn

Hierboven in de B2B is alles verniet! Maar daar beneden bij het plebs nie... Dan is het mijn taak als Robin Hood de particulieren beneden te voorzien van drank? #dedorstigenlaven #BarmhartigeCain

Privacywaakhond volgt screening feestgangers
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens houdt de ontwikkelingen in België rond het massaal preventief screenen van festivalbezoekers nauwlettend in de gaten. De Belgische evenknie, De Privacycommissie, noemt de praktijk ,,op meerdere vlakken problematisch'' en onderzoekt de rechtmatigheid ervan. De Nederlandse privacywaakhond volgt de resultaten van dat onderzoek op de voet.

Op verzoek van de burgemeester van Boom, de plaats waar het populaire dancefestival Tomorrowland eind juli wordt gehouden, controleerde de federale politie in België van alle 400.000 mensen die een kaartje kochten of hun naam voorkomt in de politiesystemen. Volgens Belgische media hebben in elk geval 38 bezoekers bericht gekregen dat zij niet welkom zijn op het dancefestijn. Zij krijgen geen uitleg over het hoe en waarom, wel krijgen zij het geld van het toegangskaartje teruggestort. Omdat de kans vrij groot is dat onder de gescreende danceliefhebbers ook Nederlanders zijn, nam de Nederlandse privacywaakhond contact op met de Belgen. ,,We weten niet precies van de hoed en de rand. Maar onze Belgische collega's zoeken het nu allemaal uit", meldt een woordvoerster. ,,Zo'n screening is heel ingrijpend, en mag zeker niet zomaar."

Mochten ook Nederlanders op basis van de screening zijn geweigerd voor het meerdaagse festival, dan kan De Privacycommissie volgens de Autoriteit Persoonsgegevens ook voor de rechten van de Nederlanders opkomen. Of dergelijke massale preventieve screenings ook in Nederland voorkomen onder bezoekers van festivals of concerten kan de Autoriteit Persoonsgegevens niet zeggen. Ook bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en bij het Openbaar Ministerie kon niemand aangeven of dit wel eens in eigen land wordt toegepast.

  1. Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome
    PREMIUM
    recensie

    Lady Gaga laat vocalen ongestoord schitteren in Ziggo Dome

    Wanneer een groot artiest een concert aflast, is het begrijpelijk dat je als fan schakelt tussen begrip en teleurstelling. Maar soms kan het niet anders of het begrip overheerst, zoals voor Lady Gaga: ze kampt met chronische pijnklachten en is daar openhartig over in de media. Toch was het desondanks een zure appel dat ze daardoor vorig jaar een deel van haar wereldtour moest aflasten, waaronder die op 3 oktober in de Ziggo Dome. Achteraf is het maar goed dat Gaga haar krachten gespaard heeft, want tijdens de herkansing, gisteren in de Ziggo Dome, knalde ze precies zoals je zou hopen. Haar laatste album, het meer persoonlijke Joanne uit 2016, doet automatisch een wat ingetogener, uitgekleder optreden verwachten, maar niets is minder waar: Gaga trakteerde de fans op een gulle, vurig uitgevoerde dwarsdoorsnede van haar werk, en wist daarbij vrijwel alle hits en favorieten uit haar roze cowboyhoed te toveren. Roze cowboyglítterhoed, welteverstaan, blijkt wanneer ze vanaf een bewegend podium de hoogte in wordt gestuwd terwijl ze het pompende Diamond Heart inzet: een ideale setopener, maar desondanks een wat vreemd ondergewaardeerd Gaga-lied. Het is zo’n nummer waar ze haar stem lekker vinnig weet te laten scheuren, iets wat ze ook doet tijdens een opzwepend A-YO, geflankeerd door in simpel zwart gestoken dansers.