Volledig scherm
Leonardo di Caprio in een van de hoofdrollen in Once Upon a Time in Hollywood, de nieuwe, langverwachte film van Quentin Tarantino. © Sony Pictures Releasing (via Universal)

Cannes is bang voor zombies en mazelen

Met The Dead Don’t Die toe heeft regisseur Jim Jarmusch vanavond het filmfestival van Cannes geopend. Zijn vermakelijke en geestige zombiefilm – met Tilda Swinton, Bill Murray en Iggy Pop – heeft de potentie om een groter publiek te bereiken, net zoals zijn recente film Paterson.

In realiteit is Cannes volgens de vakbladen vooral bang voor een mazelenepidemie. Vooral Amerikaanse gasten hebben zich voor de zekerheid (weer) laten inenten. Of een dergelijke epidemie net zo reëel is als een zombie-aanval valt te betwijfelen. De 72ste editie van het belangrijkste filmfestival ter wereld bevat een veelbelovend programma, ondanks de afwezigheid van Netflix-producties. Die waren dit jaar niet meer welkom om mee te dingen naar de Gouden Palm. Vijf films waar met veel interesse naar uitgekeken wordt:

Once Upon A Time in Hollywood

De nieuwe film van Quentin Tarantino belooft het hoogtepunt te worden, alleen al door de rolbezetting met Brad Pitt en Leonardo DiCaprio. De film gaat deels over de moord op actrice Sharon Tate, door de beruchte bende van Charles Manson. Of regisseur Roman Polanski, die getrouwd was met Tate, hier blij mee zal zijn is zeer de vraag.

Rocketman

De eerste twintig minuten van de film over Elton John waren zeer veelbelovend. Ambitieus, onthullend gedurfd en dansscènes die op West Side Story zijn gebaseerd beloven veel spektakel. Wordt de film van regisseur Dexter Fletcher net zo’n groot succes als Bohemian Rhapsody?

Volledig scherm
Ab Zagt in Cannes © AD

Sorry We Missed You

Het hoofdprogramma wemelt van de voormalige winnaars. De hoogbejaarde Brit Ken Loach is een van hen. Deze keer stelt de filmmaker, vermaard om zijn sociaal-realistische werk (denk aan Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake), een huisvader voor die financieel het hoofd amper boven water kan houden. De rol wordt gespeeld door Kris Hitchen, een ex-loodgieter die alleen nog als voorbijganger in de soapserie Coronation Street was te zien.

Diego Maradona

De voetballegende verscheen eerder in Cannes, toen regisseur Emir Kusturica een film over hem maakte. Deze keer betreft het een documentaire over de periode dat Maradona bij Napoli speelde. Hij werd daar als een halfgod vereerd. De gekte rond die adoratie vormt de hoofdattractie van deze film, die later dit jaar de Nederlandse bioscopen bereikt.

A Hidden Life

De mysterieuze regisseur Terrence Malick (Tree of Life), die zelden in het openbaar verschijnt, keert terug naar Cannes met een drie uur durend oorlogsdrama over een dienstweigeraar in Oostenrijk. Voor twee hoofdrolspelers, wijlen Bruno Ganz (Der Untergang) en Michael Nyqvist (bekend uit de Millennium-filmserie), was het hun laatste filmrol. 

Volledig scherm
Brad Pitt in Once Upon a Time in Hollywood. © Sony Pictures Releasing (via Universal)
Volledig scherm
Margot Robbie als Sharon Tate © Sony Pictures Releasing (via Universal)
  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
6789 stemmen