Volledig scherm
De Zuid-Koreaanse filmregisseur Bong Joon-Ho (L) ontvangt de Gouden Palm voor zijn film “Parasite” uit handen van de Franse actrice Catherine Deneuve. © AFP

Cannes: Koreaanse film wint Gouden Palm, Antonio Banderas beste acteur

‘Parasite’, de film van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho, heeft vanavond de Gouden Palm gewonnen op het filmfestival van Cannes. De Spaanse acteur Antonio Banderas won de prijs voor ‘beste acteur’ voor zijn rol in de film “Pain and Glory” van regisseur Pedro Almodovar. 

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho (49) heeft voor zijn zwarte komedie Parasite de Gouden Palm van het Internationale Filmfestival van Cannes gewonnen. De film is een satire op de samenleving van zijn land, waar een arm gezin weet te infiltreren in de villa van een steenrijke familie. Langzaam maar zeker nemen zij de macht over.

Bong Joon Ho keerde voor zijn film terug naar Zuid-Korea. Zijn laatste producties Snowpiercer (2013) en Okja (2017) maakte hij in het buitenland. De laatste film was een Netflix-productie die ophef veroorzaakte omdat die titel in de competitie was opgenomen.

Tarantino

De Koreaan versloeg in de competitie voor de hoofdprijs onder anderen zijn Amerikaanse collega Quentin Tarantino die met lege handen naar huis ging. 

Wel werd de hond uit Once Upon a Time… in Hollywood bekroond met de officieuze schertsprijs Palm Dog voor de beste vertolking van een hond in een van de geselecteerde films.

Beste acteur, actrice

Voor de beste acteur viel de jury voor de rol van Spanjaard Antonio Banderas in de film Dolor y Gloria (Pijn en Glorie) van zijn mentor Pedro Almodóvar. Vooraf zei Banderas, in gezelschap van zijn Nederlandse vrouw Nicole Kimpel, dat hij nooit had gedacht dat zijn leermeester een zo persoonlijke film zou maken. ,,Er zitten gebeurtenissen in het verhaal waarvan ik nooit had verwacht dat Pedro het zou gebruiken.’’

Beste actrice werd de vrij onbekende Britse Emily Beecham voor haar rol in de film Little Joe. De film gaat over een wetenschappelijk experiment met een plant die de gedachten van mensen kan beïnvloeden.

Vrouwenlobby

Voor het overige liet de jury onder leiding van de Mexicaanse regisseur Alejandro Inarritu zich niet leiden door de stevig lobby in Cannes om zoveel mogelijk vrouwelijke filmmakers te bekronen. De belangrijkste onderscheiding voor een vrouwelijk regisseur – de Grand Prix du Jury (zoveel als de zilveren medaille van het festival) - ging naar de actrice Mati Diop die met het Senegalese Atantic haar eerste lange speelfilm regisseerde. 

De getipte Palm-favoriet Portrait de la Jeune Fille en feu van Celine Siamma, over een lesbische verhouding in de achttiende eeuw, moest genoegen nemen met de prijs voor het beste scenario

De volledige lijst met winnaars

Gouden Palm: Parasite (Zuid-Korea)

Grand Prix du Jury: Atlantic (Senegal)

Prix de Jury: Les Miserables (Frankrijk) en Bacurau (Brazilië)

Beste regisseur: de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne (Le Jeune Ahmed)

Beste acteur: Antonia Banderas (Dolor y Gloria)

Beste actrice: Emily Beecham (Little Joe)

Beste scenario: Celine Siamma (Portrait de la Jeune Fille en feu)

Speciale Juryprijs: It Must Be Heaven van Elia Suleiman   

Volledig scherm
Antonio Banderas (L) met de Mexicaanse regisseur en juryvoorzitter Alejandro Gonzalez Inarritu. © AFP
Volledig scherm
Antonio Banderas kust zijn Nederlandse vrouw Nicole Kimpel na de bekendmaking van zijn prijs als ‘beste acteur’. © AFP
Volledig scherm
Antonio Banderas en Nicole Kimpel op de rode loper. © AFP
  1. Giel en Malou blikken terug op date: De eerste kus was degelijk

    Giel en Malou blikken terug op date: De eerste kus was degelijk

    Giel Beelen (42) en zijn nieuwe liefde Malou (29) hebben vandaag op Radio Veronica voor de eerste keer teruggeblikt op hun first date. Zo doet Malou aan nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers onder meer uit de doeken dat ze de eerste kus ‘nogal degelijk’ vond. Iets waar Giel compleet anders over denkt. ,,Voor mijn gevoel heb ik gewoon vet gezoend.” Het koppel is in ieder geval nog lang niet op elkaar uitgekeken. ,,Ik denk dat er nog veel dates volgen.’’