Volledig scherm
© ANP

Carice van Houten en Kees van Nieuwkerk uit elkaar

UpdateCarice van Houten en Kees van Nieuwkerk (27) zijn niet langer een stel. De twee hebben besloten hun relatie te beëindigen, aldus het management van de 38-jarige actrice.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

,,Wij houden enorm veel van elkaar, hebben er alles aan geprobeerd te doen om deze relatie te laten slagen en betreuren het daarom des te meer dat het niet gelukt is", laten de twee in een officiële verklaring weten. Het management zegt dat de twee hopen hun breuk in alle rust te kunnen verwerken. Van Houten is momenteel in het buitenland voor de opnames van Game of Thrones en Van Nieuwkerk is bezig met de opnames van zijn speelfilm Ja, ik wil.

De twee hadden sinds 2013 een relatie. De actrice maakte haar verhouding met Kees, de zoon van De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk, eind dat jaar wereldkundig bij de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht. Op dat moment gonsde het al weken van de geruchten over een prille romance. De twee kenden elkaar al jaren. Samen met onder anderen Halina Reijn, Geza Weisz, Robert de Hoog en Manuel Broekman vormen ze een hechte vriendengroep. Uiteindelijk gaf ook Kees schoorvoetend zijn verhouding met Carice toe. ,,We zijn al een tijdje gelukkig samen''.

Liefdes
Carice liet in 2012 weten op dat moment weer vrijgezel te zijn. Haar relatie met piloot John de Kanter, met wie ze sinds het voorjaar van 2011 samen was, bleek stukgelopen. Over die relatie heeft ze nooit veel willen zeggen. Van Houten was eerder samen met de Duitse acteur Sebastian Koch, haar tegenspeler in de film Zwartboek. De relatie strandde in augustus 2009. Reden voor de breuk was onder meer de grote afstand tussen de twee geliefden die er ook nog eens allebei een druk leven op nahielden.

Maar ook een geliefde dichter bij huis vond Carice bewerkelijk, door haar bekendheid. Niet gek, stelde regisseur Paul Verhoeven, met wie ze Zwartboek maakte, in de biografie over de gevierde actrice. ,,Het zal voor veel mannen niet meevallen om in haar schaduw te staan. Prins Claus had dat natuurlijk bij Beatrix, de echtgenoot van Margaret Thatcher, Dennis, is ook zo'n voorbeeld''.

'Slijmen'
In Volkskrant Magazine liet Carice zich daarover ontvallen: ,,Mijn wereld wordt steeds kleiner. Dat merk ik ook als ik mannen ontmoet. Óf ze doen expres alsof het ze geen zak interesseert, heel arrogant, zo van wie ben je dan eigenlijk? Óf ze gaan heel erg slijmen. Het is maar zelden dat ik iemand tegenkom die normaal doet''.

En dat terwijl ze wel hunkerde naar liefde. ,,Ik zie de mooie kanten van het burgerlijke leven, die voor de meeste mensen misschien heel normaal lijken, maar voor mij is het luxe. Heel benijdenswaardig'', vertelde ze. Huisje, boompje, beestje ziet ze dan ook zitten.

De 38-jarige ster maakt er geen geheim van dat haar biologische klok al een tijdje tikt. Vorig jaar in een interview: ,,Ik hou van mijn werk, maar ik weet dat dit op een dag allemaal over zal zijn, wanneer ik te oud ben of geen prijzen meer win en er een nieuwe generatie staat aan te kloppen. Kinderen opvoeden is de grootste uitdaging en mijn grootste angst is om te eindigen als een gebotoxte vrouw zonder kinderen en liefde''.