Volledig scherm
Royalty, het dochtertje van Chris Brown, met het aapje © Instagram

Chris Brown levert illegaal verkregen babyaapje weer in

De Amerikaanse r&b-zanger Chris Brown (28) had geen vergunning voor het kapucijnaapje dat hij onlangs voor zichzelf en als speelkameraadje voor zijn dochtertje kocht. De ster heeft het beestje, genaamd Fiji, inmiddels de deur uit moeten doen, meldt entertainmentsite TMZ.

Brown haalde zich eerder de woede van een aantal fans op de hals met zijn opvallende aanschaf. In een filmpje op Instagram was het dier te zien met een luier aan en gewikkeld in een poppendekentje. Zijn volgers noemden het aapje met name gevaarlijk voor zijn 3-jarige dochtertje Royalty. Bij het Californische overheid kwamen dan ook enkele meldingen binnen, waarop een onderzoek werd geopend.

Blijkbaar heeft Chris nooit een vergunning gekregen voor het exotische huisdiertje, dus kregen autoriteiten een huiszoekingsbevel. Voordat de politie zijn huis echter binnenviel kwam Brown het aapje al vrijwillig inleveren. Hij kan wel vervolgd worden voor het bezitten van een aap zonder vergunning, waar maximaal zes maanden gevangenisstraf op staat.

Een woordvoerder van Brown vertelde eerder over het aapje: ,,Fiji woont bij Chris Brown en zal niet met zijn dochter meegaan als zij naar haar moeder gaat.'' Royalty is het dochtertje van Chris Brown en zijn ex-vriendin, het 34-jarige fotomodel Nia Guzman. ,,Het meisje mag alleen onder streng toezicht van Chris met het aapje spelen'', aldus de zegsman.

Bubbles

Chris Brown kocht het aapje, geïnspireerd door Michael Jackson die de chimpansee Bubbles in huis had. Bubbles liep rond in mooie kleding en de King of Pop nam hem regelmatig mee naar optredens. Brown wilde ook een aapje en maakte zijn aankoop trots bekend op Instagram. Behalve ettelijke volgers van de ster kwam ook de RSPCA, de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, met een reactie. 'Het hebben van een aapje is niet illegaal, maar het is onmogelijk om dit dier dezelfde omgeving te bieden als hij in de natuur zou hebben. Het zijn wilde dieren, die niet als huisdier gehouden moeten worden. Daarbij functioneren ze het beste in een warm en tropisch klimaat'.

Kapucijnaapjes mogen in Nederland en veel andere landen niet worden gehouden als huisdier. In Amerika is het, ondanks een importverbod, wel toegestaan. De dieren blijven klein, zijn behoorlijk tam te maken, maar kunnen mensen wel verwonden met hun vlijmscherpe hoektanden. Ze worden in gevangenschap gemiddeld 44 jaar, in het wild vier jaar minder oud. De apen leven van nature in groepen. Zijn ze alleen, dan kunnen ze gefrustreerd raken en afwijkend en zelfs agressief gedrag gaan vertonen.

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (30%)
  • Plus (10%)
  • Calvé pindakaas (8%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (15%)
  • Dierenbescherming (6%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
39509 stemmen