Volledig scherm
© ANP

Chris Zegers: Break Free wil leven hoofdpersonen vieren

De veelgeprezen serie Break Free beleeft zijn tweede seizoen, waarin de makers wederom postuum zes jonge mensen volgen die tijdens de reis van hun leven komen te overlijden. Een eerbetoon aan deze avonturiers met Chris Zegers als presentator en verteller.

Volledig scherm
Rianne © PR

,,Een van de grote gaven in het leven is dat je in staat bent om op zelfonderzoek te gaan”, vertelt Zegers. ,,Deze serie betekent voor mij jezelf ontdekken en het introspectieve dat alle reizigers doormaken. Ze volgen hun hart en willen loskomen van verwachtingen en het routineuze van het burgerlijke bestaan. Niet negatief bedoeld, maar meer: is dit het voor mij? Dat onderzoek wordt heel concreet in werking gezet door op reis te gaan. Tijdens die reis zien we wat het hen heeft opgeleverd. Break Free wil het leven van de hoofdpersonen vieren. Het gaat daarbij niet alleen om oppervlakkigheden zoals naar een feest gaan of backpacken en wel zien waar je uitkomt. Het gaat juist ook om de ontmoetingen tijdens de reis. Dat zorgt ervoor dat je op een nieuwe manier wordt geprikkeld. Een verrijking voor de rest van je leven.”

Zegers en regisseur Geertjan Lassche ontmoetten elkaar twee jaar geleden. De documentairemaker liep toen al een tijdje met het idee voor deze serie rond. ,,We hadden meteen een bijzondere klik. Hij is vrij solistisch en was ook niet gewend om met een verteller te werken. We zijn ook totaal verschillende persoonlijkheden.”

Verteller

Volledig scherm
Christiaan © PR

Zegers rol is groter dan alleen de verteller. Hij is voor dit seizoen twee keer met Lassche meegereisd. ,,We pretenderen niet dat ik elke keer mee op reis ga, maar als iets in de bergen is gebeurd dan moet het verhaal ook tegen die achtergrond verteld worden.”

Postuum over de hoofdpersoon praten, is natuurlijk delicaat. Daarom gaat Zegers vooraf altijd met Lassche in overleg. ,,Ik wil alles van hem horen: wie was die persoon en hoe ging het op reis met de nabestaanden? Het is krachtig dat we die reis maken met een familielid of met een beste vriend of vriendin. Zo kunnen we hen de gelegenheid geven om dichterbij de overleden persoon te komen. Ze treden letterlijk in de laatste voetsporen. Na de opnames krijgen de betrokkenen eerst de beelden te zien.” Het valt Zegers steeds weer op dat het voor hen een positieve ervaring is. ,,Ze zien het als ode aan de overledene.”

Integer

In de aflevering van vanavond leren we de 18-jarige Rianne Brouwer kennen, die samen met haar vriend in 2012 dood wordt aangetroffen in een hutje in de binnenlanden van Laos. Zegers: ,,Het is goed dat Geertjan deze serie maakt. Als filmmaker is hij op zoek naar puurheid en dus niet uit op effectbejag. Dat hoorden we ook terug na de eerste serie. Mensen vonden het indrukwekkend en integer gemaakt.”

Zegers voelt zich enorm verwant met de avonturiers. ,,Niet alleen omdat ik reisprogramma’s maak. Ik heb op mijn 25e zelf precies die stap genomen als de mensen die wij portretteren. Na een jaar reizen kwam ik erachter dat ik op een verkeerd spoor zat met mijn leven. Zo kwam ik bij mijzelf.”

Hij wil deze levenslessen graag delen met jongeren en geeft gastcolleges aan de universiteit waar hij zelf ooit studeerde. ,,Mensen denken misschien dat je na je studie uitgeleerd bent, maar dan begint het allemaal pas.”

Break Free, BNN, NPO 3, 21.00 uur