Cabaretier Youp van ‘t Hek.
Volledig scherm
Cabaretier Youp van ‘t Hek. © ANP Kippa

Claudia de Breij denkt dat laatste oudejaarsconference van Youp niet doorgaat

Claudia de Breij vreest dat er dit jaar mogelijk geen oudejaarsconference komt. Het is de bedoeling dat haar collega Youp van 't Hek voor de tiende en laatste keer in zijn carrière op oudejaarsavond te zien zal zijn. Maar De Breij, die de eindejaarsshow in 2019 maakte, denkt niet dat de traditionele voorstelling dit jaar in de gebruikelijke vorm kan plaatsvinden.

,,Ik vind Youp geen man om in een voor een derde gevulde zaal of lege schouwburg te gaan staan", stelt De Breij vandaag in de podcast De Kleine Remedie. ,,Ik tob daar echt over. Ik zie ons de komende anderhalf jaar eigenlijk niet ons leuke beroep uitoefenen." De cabaretière denkt op z'n vroegst in het najaar van 2021 pas weer op het toneel te staan.

Theaters mogen officieel op 1 juni weer hun deuren openen, maar mogen niet meer dan dertig mensen toelaten. Vrijwel alle grote theaters en producenten hebben al duidelijk gemaakt dat de cultuursector onder die voorwaarden niet kan overleven. Er is veel kritiek in de sector op de houding van het kabinet als het gaat om de problemen van de cultuursector in de coronapandemie. Onder anderen grote producenten als Albert Verlinde en Jon van Eerd uitten felle kritiek op minister Ingrid van Engelshoven.

Pandapak

De Breij vertelt in de podcast ook dat zij heel blij was met de geboorte vorige week van een panda in Ouwehands Dierenpark. De sketch over het uitblijven van een pandajong in 2019 was een van de hoogtepunten van haar oudejaarsconference. Zij stelde desgevraagd dat zij niet haar pandapak had aangetrokken om de geboorte te vieren. ,,Dat ligt ergens in een vrachtwagen, daar kan ik op dit moment niet bij.’’

Claudia de Breij in haar pandapak.
Volledig scherm
Claudia de Breij in haar pandapak. © NPO

Bekijk hieronder het fragment waarin Freek de Jonge hard uit haalde naar Youp van 't Hek.