Volledig scherm
© ANP Kippa

Claudia de Breij doet oudejaarsconference 2019

UpdateClaudia de Breij (43) verzorgt dit jaar opnieuw de oudejaarsconference. Dat bevestigt de cabaretière aan deze site.  NPO 1 zal de voorstelling live uitzenden vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De Breij stond in 2016 op de planken van het Oude Luxor in Rotterdam. Na collega’s als Youp van ‘t Hek, Theo Maassen en Herman Finkers was ze toen de eerste vrouwelijke cabaretier die de jaarafsluiting op NPO 1 voor haar rekening nam. 

,,Dat jaar had ik helemaal in het teken gezet van de oudejaars. Het voelde als de opdracht van mijn leven. Het was er op of er onder. Ik dacht als ik het slecht doe moet ik nog heel lang werken om m’n zalen weer vol te krijgen’’, blikte De Breij vandaag terug in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Maar na afloop wilde ze nog een keer. ,,Ik dacht eerst aan 2020, maar ergens vorig jaar leek dit een veel beter idee. Ik ben inmiddels al een halfjaar aan het popelen.’’

Met 2,1 miljoen kijkers belandde ze op de tweede plaats van de best bekeken programma's. Een jaar later noteerde Youp van ‘t Hek 2,6 miljoen kijkers. De laatste oudejaarsconference van Marc-Marie Huijbregts boeide 1,5 miljoen mensen.

Hitte

In haar conference sneed De Breij onder andere het nationaal hitteplan aan. „Hier zijn dus mensen voor betaald. Punt 1: drink voldoende. U denkt misschien: Hoe interpreteer ik dit precies? Daarom staat erachter ‘zorg ervoor dat u voldoende drinkt’. Goede tip!”, grapte ze over de man achter het hitteplan. In oktober 2017 ontmoette ze de ambtenaar in kwestie, adviseur Werner Hagens, na een theatervoorstelling.

In aanloop naar de oudejaarsviering zal De Breij de voorstelling in schouwburgen door heel Nederland spelen. De voorverkoop van de oudejaarsconference start later dit jaar.