Volledig scherm
Clemens Disch laat zien hoe je met een firesteel en bamboe een vuurtje maakt. © Annina Romita

Clemens uit Oirschot traint BN'ers voor Expeditie Robinson

Woesj. Soepeltjes glijdt het scherpe mes na een ferme tik met een tak door het bamboe om het te splijten. Daarmee is de eerste basis gelegd voor een fijn fikkie. En de basis van de survivaltraining die Clemens Disch (32) uit Oirschot geeft aan BN'ers die meedoen aan Expeditie Robinson. Tijdens die survivalwedstrijd moeten de deelnemers zien te overleven op een verlaten tropisch eiland. 

Disch trainde voor eerdere edities van het programma Jaap Jongbloed en Dave Roelvink. Voor de komende serie - die in september start - leerde hij drie BN'ers de basisbeginselen van overleven in de natuur. Marieke Elsinga, co-presentatrice van RTL Late Night -  is er eentje van. De andere namen mag Disch nog niet onthullen: RTL maakt de deelnemers de komende tijd één voor één bekend.

Lees verder onder de video.

Disch - die in Geldrop geboren werd en in Nuenen opgroeide - geeft met zijn bedrijfje Backtravel survivaltrainingen aan particulieren en bedrijven. Een paar jaar geleden benaderde hij de producent van Expeditie Robinson met de vraag of hij iets voor het programma kon betekenen en zo ging het balletje rollen. 

Quote

Als je weet wat je moet doen, hoeft survival­len helemaal niet zo extreem te zijn

Clemens Disch (32) uit Oirschot.

Disch ziet er uit als een hele gewone jongen; niet als de macho's zoals je ze op Discovery Channel ziet, van die mannen die woest door wouden trekken en levende dieren de kop afbijten om ze op te eten. Disch begint te lachen. ,,Als je weet wat je moet doen, hoeft survivallen helemaal niet zo extreem te zijn", legt hij uit. ,,Je wilt warmte dus je moet een vuurtje kunnen maken. Je wilt droog liggen, dus bouw je met takken een hutje." 

Dave Roelvink leerde de fijne kneepjes van het overleven bijvoorbeeld tijdens een 24 uur durende tocht met Disch door de bossen. Best spannend, vond Disch, doelend op Roelvink's tikkeltje dubieuze imago. ,,Je hebt via de media toch een bepaald beeld van hem, dus ik vroeg me wel  af hoe ik dat ging overleven. Maar het werd één van de leukste cursussen ooit."  Toen hij Dave op televisie met stuk deeg aan een stok bezig zag, veerde hij dan ook enthousiast op. ,,Was een tip van mij."

Tekst gaat verder onder de foto: 

Volledig scherm
Dave Roelvink tijdens zijn survivaltraining met Clemens Disch. © Clemens Disch

Survivallen in de Ardennen is natuurlijk anders dan op een tropisch eiland, dus daar past Disch zijn training op aan. Hij leert de BN'ers onder andere hutten bouwen van palmbladeren, omgaan met een machete en vis vangen. Maar misschien wel het belangrijkste is vuur maken. Want dat hebben de deelnemers niet alleen nodig om te koken, maar komt ook altijd wel in een opdracht terug. Het werken met een firesteel - een soort ijzeren mesje waarmee je over een magnesium staafje schraapt - vergt handigheid. ,,Als je thuis geoefend hebt, heb je als je tijdens een proef onder druk staat een voorsprong."

Disch leert de BN'er vooral overleven, terwijl de proeven en psychologische spelletjes tijdens de expeditie zeker zo belangrijk zijn. ,,Maar door mijn training krijgen deelnemers hopelijk zelfvertrouwen dat ze tijdens het hele spel sterker maakt." Disch is door zijn contacten met eerdere deelnemers bovendien inmiddels een kenner van het spel, dus tactische tips heeft hij wel degelijk voor 'zijn' kandidaten. ,,In het begin wordt altijd de sterkste weggestemd. Je moet dus wel laten zien dat je iets toevoegt aan de groep, maar verder een beetje onder de radar blijven."

En die beruchte eetproef? Met de gruwelijkste dingen van levende kriebelbeesten tot koeienogen? ,,Neus dicht houden", zegt Disch. ,,Veel meer is daar niet aan te doen."

Expeditie Robinson is vanaf 7 september te zien bij RTL5. Dit jaar doen er overigens ook vier onbekende Nederlanders mee. 

poll

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

Onbekende Duncan Laurence namens Nederland naar Tel Aviv

  • Goede zet (54%)
  • Daar snap ik niets van (46%)
10600 stemmen