Volledig scherm
Beeld uit de videoclip bij het nummer Macarena van Damso. Rechts in beeld de omstreden Belgische rapper. © YouTube / Damso

Commotie over vrouwonvriendelijke teksten Belgische 'WK-rapper'

Het besluit van de Belgische voetbalbond om rapper Damso het WK-lied voor het nationale elftal te laten leveren leidt tot ophef bij onze zuiderburen. Tegenstanders wijzen op de vrouwonvriendelijke teksten die de rapper in zijn nummers maakt.

Dinsdag hebben de Belgische staatssecretaris Zuhal Demir en de Vrouwenraad opgeroepen om Damso níet het WK-lied te laten leveren. ,,Dit kan gewoon niet”, aldus Demir. ,,Ik kan me niet voorstellen dat de voetbalbond het merk van de Rode Duivels hieraan wil verbinden." Volgens de Vrouwenraad geeft de Belgsiche voetbalkoepel met de keuze voor rapper Damso ‘een fout signaal dat seksisme wél geoorloofd is’. ,,Zijn teksten staan immers bol van afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen."

HLN citeert uit het nummer Pinocchio: ‘Franse hip-hop, ik schiet op de tieten. Slet, hou je bek, voor de prijs van één geef ik je twee vingers. Hey, hoer, waar zijn we? Ik neuk je als een hond ook al draag je een hoofddoek.’

De Vrouwenraad wil met een brief de druk opvoeren op de sponsors, zodat de KBVB de Brusselse rapper de laan uitstuurt. Onder de sponsors van het nationale elftal zijn Coca-Cola, Adidas en ING. Coca-Cola zegt in een reactie tegen HLN dat ze de kwestie willen bespreken met de voetbalbond. ,,Als één van de meest sekseneutrale merken ter wereld hechten wij het grootste belang aan diversiteit, inclusie en gendergelijkheid.”

  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (60%)
  • Shary-An Nivillac (18%)
6007 stemmen