Volledig scherm
Constanza Breukhoven. © Brunopress

Constanza: Alleen schuldig, omdat ik BN'er ben

Constanza (36), de adoptiedochter van het voormalige showbizzkoppel Connie en Hans Breukhoven, gaat ervan uit dat de Haagse rechtbank haar binnenkort vrijspreekt van betrokkenheid bij de geruchtmakende kluisroof, eind 2010 uit de Wassenaarse villa van haar vader. Haar advocaat laat weten nieuwe bewijzen te hebben. Constanza zelf wijt haar eerdere veroordeling aan het feit dat ze een bekende Nederlander is.

Vandaag dient het hoger beroep in die zaak. Constanza's advocaat Erik Kerkhoven kondigde gisteren aan met 'nieuwe bewijzen, feiten en gezichtspunten' te komen, waarmee volgens hem bewezen kan worden dat Constanza geen enkele rol speelde bij de inbraak. Welke dat zijn? 'Tot de zitting houd ik mijn kruit droog. Vooralsnog blijft het koffiedik kijken hoe de officier van justitie vandaag en daarna de rechter op mijn pleidooi zullen reageren,' zo schrijft het AD vandaag.

Constanza Breukhoven - die zichzelf tegenwoordig Amanda Morales noemt, omdat ze gebrouilleerd is met haar adoptieouders - werd vorig jaar juli veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf. De gevangenis hoefde zij niet in, omdat ze direct na de kluisroof al een maand achter de tralies zat.

Verder moet ze Hans Breukhoven in stapjes in totaal 63.500 euro terugbetalen. Haar toenmalige partner Mohamed Kantou (28) zat voor dit delict een paar maanden langer in de cel. Net als Constanza ontkent hij betrokken te zijn geweest bij de kraak. Zijn hoger beroep dient 4 september. Mo's broer Brahim zit vandaag samen met Constanza in het beklaagdenbankje. Hij zou een Mercedes hebben gekocht met geld uit de kluis.

Constanza zei gisteren niet tegen de beroepszaak op te zien. 'Ik ben alleen maar schuldig bevonden, omdat ik een bekende Nederlander ben,' zegt zij. 'Ik ben nooit met gestolen waren aangehouden en heb in de tijd rond de roof alleen wat onhandige telefoontjes gepleegd.'

Mocht de zaak voor haar uitdraaien op vrijspraak, dan dient ze bij justitie een forse schadeclaim in 'voor het leed dat mij door het Nederlandse rechtssysteem is aangedaan.'

  1. Prins Andrew spreekt voor het eerst over Epstein

    Prins Andrew spreekt voor het eerst over Epstein

    De Britse prins Andrew (59) heeft voor het eerst een interview gegeven over zijn banden met de van kindermisbruik verdachte multimiljonair Jeffrey Epstein. Het vraaggesprek is gisteren opgenomen met journaliste Emily Maitlis voor BBC Newsnight en wordt morgenavond uitgezonden. In het interview ontkent de prins opnieuw in 2001 seks te hebben gehad met de toen minderjarige Virginia Roberts Giuffre. ,,Ik heb de familie in de steek gelaten’’, zegt Andrew onder meer op fragmenten die inmiddels zijn vrijgegeven.