Volledig scherm
Zangeres Coosje Smid tijdens de presentatie van de deelnemers aan de vijftiende editie van het RTL5 survivalprogramma Expeditie Robinson © ANP Kippa

Coosje Smid uit Expeditie Robinson met hartklachten

Coosje Smid is tijdens de opnames van Expeditie Robinson ziek geworden. Tijdens de eerste opdracht werd ze onwel, waarna de 24-jarige zangeres en actrice door de dokter naar huis is gestuurd, zo bleek vandaag tijdens de perspresentatie in Amsterdam. Ze had hartklachten en een veel te hoge bloeddruk.

Quote

Ik kreeg de juiste medicatie en daar knapte ik snel van op. Na een paar dagen mocht ik terugvlie­gen naar Nederland

Coosje Smid

RTL5 toonde aan de achttien bekende Nederlanders alvast de beelden van de start waarin ze zich na aankomst op het eiland opsplitsten in drie teams en op de volgende dag de eerste opdracht aangingen. Deze eerste proef bestaat uit een parcours in de vorm van een estafette.

In de boot op weg naar het eiland voelde Coosje zich al onwel. 'Ik kreeg druk op de borst en had pijn. Het was beslist geen aanstelleritis', blikt Coosje terug. Ze besloot dit echter niet te delen met de overige deelnemers in de groep, omdat ze haar team niet in de steek wilde laten en niet als zwakkeling te boek wilde staan. Toch voelde ze dat de klachten ernstig waren. 'Ik sloeg dingen niet meer op, waardoor ik niets van het spel snapte. Aanvankelijk wuifde ik de klachten weg. Ik dacht dat het stress was, of dat het kwam door de warmte of omdat we zo ver van huis waren. Maar het was echt mijn lijf.'

Dokter
Tijdens de estafette waarschuwde Coosje haar teamgenoot, olympisch zeilster Lobke Berkhout dat ze zich niet goed voelde. 'Lobke besloot er onmiddellijk een dokter bij te halen. Die had geen goed nieuws. Hij besloot dat ik niet meer mee mocht doen. Aanvankelijk zeiden ze me nog dat ik me geen zorgen moest maken. Ze wilden een hartfilmpje maken en dan zou ik weer mogen meedoen, maar na onderzoek bleek het dermate ernstig dat ik niet terug mocht naar de deelnemers. Ik mocht niet eens afscheid nemen, heb niemand doei gezegd.'

De vroegtijdige uitschakeling was een teleurstelling, beaamt Coosje. 'Maar als de dokter het zegt, dan is het niet aan mij anders te beslissen. Ik kon hoog of laag springen, maar het was niet anders.' Coosje had zich maanden voorbereid op de expeditie. 'Ik was er fysiek en mentaal op voorbereid, had er vooraf heel goed over nagedacht.' Als gauw ging het wat beter. 'Ik kreeg de juiste medicatie en daar knapte ik snel van op. Na een paar dagen mocht ik terugvliegen naar Nederland.'

Rick Brandsteder
Vandaag bleek ook dat presentator Rick Brandsteder, K1-vechter Remy Bonjasky, presentatrice Nadia Palesa Poeschman en actrice Juliette van Ardenne als verrassing zijn toegevoegd aan het deelnemersveld van Expeditie Robinson. Daarmee komt het totaal aantal BN'ers dat meedoet op achttien.

Nieuw in de vijftiende editie van het programma is ook dat de deelnemers worden opgesplitst in drie groepen. Ze moeten strijden om een plek op drie verschillende eilanden op de Filippijnen, omgedoopt tot Hemel, Aarde en Hel.

'We hebben ervoor gekozen een twist in de jubileumeditie van het programma te stoppen', vertelde de nieuwe presentatrice Nicolette Kluijver. 'De hemel biedt luxe met eten en kruiden, de aarde is een klassiek strand dat we kennen van andere edities, maar de hel is echt naar. Dat is een moeras. Het is er drassig en er zijn veel muggen. De temperatuur kan er oplopen tot wel 50 graden', vervolgt Nicolette, die het programma presenteert met Dennis Weening.

Expeditie Robinson is te zien vanaf donderdag 4 september op RTL5. In de eerste aflevering worden de kandidaten voorgesteld. In de tweede aflevering is te zien dat Coosje het strijdperk moet verlaten en welk team in de 'hel' belandt en naar de eilandraad moet om iemand weg te stemmen.