Volledig scherm
© Getty

Cory Monteith: talentrijk en succesvol, maar... verslaafd

Zijn rol als Finn Hudson in de populaire tv-serie Glee maakte van hem op volwassen leeftijd een welvarende wereldster. Iedereen roemde hem om zijn zachte karakter. En toch was de Canadese acteur Cory Monteith al op zijn dertiende een gekwelde tiener die zijn toevlucht nam tot drugs.

Volledig scherm
© Getty Images for Chrysalis
Volledig scherm
© Getty

Vermoedelijk heeft hij daarmee nooit kunnen afrekenen. Zaterdag werd hij dood aangetroffen in een hotel in Vancouver - naar verluidt overleden na een overdosis.

Toen hij dertien was, spijbelde hij om high te worden. En het ging snel van kwaad naar erger. Als vijfjarige kleuter was hij een beloftevolle leerling, maar toen zijn ouders scheidden - hij was toen zeven - stortte zijn wereld ineen. Samen met zijn broer ging hij bij zijn moeder in de Canadese provincie British Columbia wonen. Zijn vader, een militair, zag hij nadien nog nauwelijks.

Buitenbeentje
Als tiener voelde hij zich een buitenbeentje en zocht hij de roes op, telkens weer. Eerst met cannabis en alcohol, later met zowat alles wat een verdovende werking heeft. Toen hij zestien was, had hij al heel wat scholen en opvoedingsinstituten vanbinnen gezien.

Later zou hij daarover zeggen: 'Ik was compleet van de wereld en had een ernstig probleem.' Hij wou niet dat jongeren zouden denken dat ze in hun tienerjaren kunnen spijbelen en loos gaan met drugs, en later zomaar een wereldster kunnen worden. Zoals hij.

Afkickcentrum
Cory was amper 19 en ging eenvoudigweg niet meer naar school, toen familie en vrienden zich genoodzaakt zagen in te grijpen. Hij liet zich voor het eerst in een afkickcentrum opnemen. Het was ook toen al een kwestie van leven of dood. Na zijn tijdelijke herstel hernam hij zijn levensgevaarlijke gewoontes meteen weer op.

Nadat hij geld van een familielid had gestolen, kwam de ommezwaai. 'Het was een hulpkreet', zei hij daar later zelf over. 'Ik werd geconfronteerd en gaf toe dat ik de dief was. Het was de eerste eerlijke reactie die uit mijn mond kwam in jaren.' Hij bekende dat hij jarenlang van alles had gestolen om zijn drugsverslaving te bekostigen. Maar ditmaal dreigde het bestolen familielid de zaak voor de rechter te brengen als Monteith zijn leven niet op orde zou brengen.

Op de rails
Het werkte. Cory Monteith kreeg zijn leven weer op de rails en versierde na een tijdje met een indrukwekkende auditie de rol van Finn Hudson in Glee, ook al had hij weinig of geen zangervaring.

Eind maart dit jaar bleek dat de Canadees, die intussen een relatie had met zijn co-ster uit Glee Lea Michele, zijn demonen nog altijd niet helemaal overwonnen had. Hij liet zich opnieuw opnemen om af te kicken, dit keer in de Betty Ford-kliniek in Californië. Toen hij in april weer boven water kwam, zou hij vastberaden geweest zijn om nooit meer aan zijn verslavingen toe te geven.

  1. Miljuschka reageert op plussize-ophef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka reageert op plussize-op­hef: ‘Dames, show alles wat je hebt’

    Miljuschka Witzenhausen(34) heeft gisteren in een openhartig bericht gereageerd op de ophef die is ontstaan nadat ze zichzelf een plussize-model noemde. De bak-koningin vindt het zelf ook maar vreemd dat dames met maat 40 al als ‘vol’ worden gezien. Toch hoopt ze dat haar volgers zich niet gek laten maken door dat gegeven. ‘In dat pashokje zijn we allemaal gelijk en valt er niks op te poetsen, terwijl er op de muur de perfecte influencer prijkt.’
  2. Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoordbriefje overgrootvader

    Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoord­brief­je overgroot­va­der

    Daniel Radcliffe is in tranen uitgebarsten tijdens het lezen van het zelfmoordbriefje van zijn overgrootvader. Het papiertje werd de Harry Potter-acteur voorgeschoteld tijdens het BBC-programma Who Do You Think You Are?, dat de roots van de gasten onderzoekt. Radcliffes overgrootvader kwam een grote roof op zijn juwelenwinkel niet meer te boven, helemaal toen de man werd beschuldigd van het willen oplichten van de verzekering, omdat ,,Joden dat wel vaker doen’’.