Crisisberaad over Megxit! Wordt het een hard of zacht vertrek?

VideoDe Britse koningin Elizabeth houdt op haar landgoed Sandringham vandaag een familieberaad met de prinsen Charles, William en Harry. Onderwerp van gesprek is zeer waarschijnlijk het plan van kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan om zich grotendeels los te maken van hun koninklijke verplichtingen.

Het paar maakte vorige week bekend zes maanden per jaar met hun zoontje in Canada te willen doorbrengen en financieel meer op eigen benen te willen staan. De aankondiging veroorzaakte flink wat deining. Op de agenda staan volgens de Sunday Times verder de hoogte van de toelage die prins Charles uit eigen middelen aan Harry betaalt en het al of niet behouden van de koninklijke titels. Ook zal worden gesproken over welke commerciële activiteiten het paar mag ontplooien.

Zaterdag werd al bekend dat Meghan een klus als voice-over bij Disney heeft aangenomen, in ruil voor een donatie aan Elephants Without Borders. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van olifanten in het wild.
Meghan is niet bij het gesprek in Sandringham. Ze vergadert vanuit Canada mee per telefoon.

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan stappen uit de spotlights als ‘senior members’ van het koningshuis en willen hun tijd gaan verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Bovendien willen Harry en zijn eega financieel onafhankelijk worden. De druk en de media-aandacht die de positie met zich meebrengt werd hen te veel. Buckingham Palace reageerde compleet verrast en teleurgesteld op het statement van de twee. 

Volledig scherm
© AFP

Steun

Het stel wil een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neerleggen. Het tweetal plaatste op zijn Instagrampagina een verklaring over de beslissing die ze hebben genomen. ‘We zijn voornemens een stap terug te doen als senior leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen’, schrijven ze. 

Het lijkt erop dat koningin Elizabeth de beslissing van kleinzoon Harry iets te voorbarig vindt. De koningin liet via een verklaring van Buckingham Palace doorschemeren dat het gesprek nog niet voorbij is. ,,De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium”, luidt de verklaring. ,,We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”