Presentator Matthijs van Nieuwkerk (midden) in een uitzending van de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. Hij is een van de grootverdieners van de NPO.
Volledig scherm
Presentator Matthijs van Nieuwkerk (midden) in een uitzending van de VARA-talkshow De Wereld Draait Door. Hij is een van de grootverdieners van de NPO. © ANP

D66 wil onderzoek naar verschil in salaris tussen man en vrouw bij NPO

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet onderzoeken of mannen en vrouwen binnen de publieke omroep voor gelijk werk gelijk betaald krijgen. Dat wil D66 die de bewindsman schriftelijke Kamervragen stelt. Aanleiding is een recent artikel in deze krant waarin omroepbazen stellen dat er van salarisdiscriminatie in Hilversum geen enkele sprake is.

,,Wij zijn benieuwd of Dekker bereid is een, zo nodig anonieme, ‘quick-scan’ uit te voeren op gelijkwaardige functies en de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen de publieke omroep’’, aldus D66-Kamerlid Jan Paternotte. ,,Om te zien of het daar écht zo goed is gesteld.’’

Bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO bezweert dat er sprake is van ‘fatsoenlijke cao’s’ die ‘geen onderscheid maken naar geslacht, maar naar functie en functiezwaarte’. D66 is sceptisch. Paternotte: ,,Er zit bijvoorbeeld maar één vrouw tussen de topinkomens.’’ Hij wijst daarmee op presentatrice Antoinette Hertsenberg van Radar. Andere bekende grootverdieners zijn mannen als Matthijs van Nieuwkerk, Giel Beelen en Ivo Niehe.

Britse bom

In Engeland barstte onlangs de bom toen van de 96-BBC-medewerkers die meer verdienen dan de premier, de inkomens werden bekendgemaakt. Twee derde van hen bleek man en de meesten van hen verdienen meer dan vrouwen die vergelijkbaar werk doen. Tientallen presentatrices eisen nu dat er iets aan de inkomensverschillen wordt gedaan.

De salariscijfers werden onder druk van de Britse politiek door de BBC vrijgegeven. D66 wil dat nu hetzelfde gebeurt in Nederland.