Daar zijn de hoedjes!

VideoElk jaar wordt er op Prinsjesdag reikhalzend uitgekeken naar de hoedjesparade op het Haagse Binnenhof. Welke outfits trekken de genodigden vandaag uit de kast en wie trekt alle aandacht met een opvallend hoedje? Bekijk de modeflaters en -toppers hier.
Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.

Volledig scherm
Kamerleden maken selfies in de Ridderzaal © ANP

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, met blauwe jurk en verenhoed, vond een plekje in de Ridderzaal voor minister Schippers.

Volledig scherm
© ANP

 PVV-Kamerlid Dion Graus arriveert met zonnebril en partner bij de Ridderzaal.

Volledig scherm
© ANP

Lodewijk Asscher laat met een selfie vanuit de Ridderzaal zien dat zowel hij als premier Rutte voor een grijze das ging. Melanie Schultz van Haegen zit vlak achter het stel. 

Volledig scherm
© ANP

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, selecteerde een mix van kleuren.

Volledig scherm
© ANP

Fractievoorzitter Marianne Thieme (PvdD) koos voor een sjerp van het vrouwenkiesrecht en liet een afbeelding van Emmeline Pankhurst op haar strakke jurk printen. Pankhurst richtte in het verleden de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht op.

Volledig scherm
© ANP

 Leonie Sazias (50PLUS) arriveerde bij de Ridderzaal met een hoed met roze strik. 

Volledig scherm
© ANP

Mona Keijzer (CDA) neemt haar moeder en tante mee naar de troonzaal. Het trio koos voor kleine hoofddeksels in de kleuren groen, roze en zwart/wit.

Verslaggever Lex de Jonge spotte staatssecretaris Klijnsma zonder hoedje!

Studenten Noa en Bo kwamen met een opvallend jasje voor VVD-Kamerlid Dennis Wiersma op de proppen. De voering bestaat uit een afbeelding van de gouden koets. Vakmanschap, aldus Wiersma.

Ruard Ganzevoort van GroenLinks draagt vanzelfsprekend geen hoedje, maar wel kekke schoenen. Hij showt zijn schoeisel met een bijzonder laagje vanuit de trein.

Stientje van Veldhoven van D66 werd van bovenaf gefotografeerd in een blauwe creatie met riem, maar zonder hoed. Saillant detail: de jurk is volledig gemaakt van duurzaam materiaal en is dan ook recyclebaar.

Volgens Pauline Krikke (VVD) is iedereen erg benieuwd naar haar outfit. Ze voelt zich helemaal happy in een bordeauxrode jurk en koos voor een roze hoed.

Zihni Özdil (GroenLinks) botste in het ochtendzonnetje bijna op Gerdi Verbeet. Ze poseerde maar al te graag in haar donkerbruine herfstcreatie.

D66'er Salima Belhaj wordt geholpen door visagiestudente Mariek. Ze poseert op de Haagse straatsteentjes in een jurkje tot de knie.

Pia Dijkstra concludeert kort: 'Dit wordt het dus vandaag'. De D66-politica schittert met haar hond in een zwart-wit geblokt pakje met donkeroranje hoed die haar blonde haren bedekt.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange stuurt er een geheimzinnig berichtje uit over de witte ronde doos waarin haar hoed huist. Ze wandelt later vandaag over het Binnenhof op rode hakken.

Linda Voortman van GroenLinks schittert met Lars. Ze vestigt alle aandacht op haar knalblauwe jurk en schoenen. Wie goed kijkt, ziet een kleine applicatie in haar rood geverfde haar.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten poseert met zijn vrouw. ,,We hebben ons mooie pak aangetrokken'', laat hij weten met een grote glimlach.

Antje Dieren (D66) is supertrots op haar paarse creatie van een jonge hoedenmaakster.

Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat voor een rode hoed: een verwijzing naar de kleur van haar partij PvdA. Let vooral ook op haar kleurrijke collage.

In een salon in hartje Den Haag is het een komen en gaan van parlementsleden die zich klaarmaken voor de Troonrede. ,,Een vroege start vandaag'', klinkt het bij een collage van wat snapshots uit de zaak.

Het blauwe pakje van VVD-Kamerlid Tamara van Ark lekte deze week al uit nadat bekend was geworden dat modestudente Yvette haar jurk heeft ontworpen. Tamara combineert het pakje met driekwart mouw met een klein zwart hoedje en blauw accent.

Vera Bergkamp is homorechtenactiviste en actief in de Tweede Kamer namens D66. Ze liet zich met jurkje en simpele grijze hoed fotograferen in haar tuin.

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft een grote paarse hoed geselecteerd met een zwarte band. Ze houdt het bescheiden met een donkerblauw jurkje en zilveren sieraden.

Volledig scherm
© ANP

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert koos een strak blauw pak en laat weten dat hij en zijn gezelschap er helemaal klaar voor zijn.

Hoedjesparade

Opvallende hoedjes zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met Prinsjesdag. Dat hebben we te danken aan Erica Terpstra. Zij was in 1977 net gekozen als Kamerlid en wilde niet, zoals de andere dames, opgaan in de 'grijze massa'. In dat jaar droegen slechts drie vrouwen een hoed: Terpstra, een lid van het corps diplomatique en koningin Juliana.

Volledig scherm
Jesse Klaver (Groenlinks) arriveert met zijn vrouw Jolein © ANP